« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
STVARNO?

Radite od kuće i... stalno vam je zima?!

Nakon što ste prvo kratko 'putovali' od kuhinjskog stola za kojim ste doručkovali, do radnog stola, vaša stopala i dlanovi postali su osobito hladni nakon sat ili dva rada. Zašto?

Jest lijep dan, ali... zima je! ;)
Jest lijep dan, ali... zima je! ;) (Arhiva)
Više o

hladnoća

,

rad od kuće

Znate li što se događa kad je našem tijelu hladno iako je u toploj prostoriji i kako povratiti unutarnju toplinu?

Stvar je zapravo jednostava, a i logićna - zato što su udaljenosti (koje prevaljujemo) kratke, ne krećemo se i cijeli dan sjedimo. Ako se ne krećemo, srce tjera manje krvi u ruke i u noge. Onamo stiže manje tople krvi i polako se hladimo.

Kada se temperatura snizi, tijelo prije svega nastoji zadržati toplinu u svom središtu dok ekstremiteti nisu toliko važni za preživljavanje. Zato se uglavnom suočavamo s hladnim stopalima i dlanovima. A jednom kad postanu hladni, teško ih je ponovno zagrijati.

Znači, potrebno je pokrenuti svoju cirkulaciju i ubrzati svoje srce na više od 100 otkucaja u minuti. To primjerice, možete postići skakanjem. Koristite svoje mišiće, znojite se. To vas zagrijava.

Može pomoći i da se zagrijete izvana, tako da se otuširate vrućom vodom ili da pijete vreli čaj. Alkohol također pomaže, ima sličan učinak poput sporta i proširuje krvne žile.

Čarape ili pokrivač, s druge strane, gotovo uopće ne poboljšavaju situaciju. Barem ne ako vam je već hladno. Isto vrijedi i za pomicanje dlanova i stopala.

Tek toliko da znate (a ovo nije "savjet naših baka) - izbjegavajte propuh na radnom mjestu. Propuh je uvijek kod prozora, bez obzira na to koliko je dobra izolacija. Ako radite u podrumu trebali biste znati da je ondje veća vlažnost zbog koje je i veća vjerojatnost da će vam biti hladno.

Podizanje temperature u sobi za nekoliko Celzijevih stupnjeva također ne pomaže mnogo. Kako biste u potpunosti izbjegli osjećaj hladnoće, morali biste temperaturu podići na 29 ili 30 Celizijevih stupnjeva. No to ne pomaže jer nas tako visoke temperature umore - 21 Celzijevih stupnjeva je uglavnom dovoljno, a nakon 25 nastupa umor.

Ako su temperatura i vlažnost na vašem radnom mjestu optimalni, onda morate osigurati da vam je toplo u potpunosti. U pravilu, ustanite svakih sat vremena i hodajte okolo dvije ili tri minute. Skačite malo. Povremeno popijte šalicu toplog čaja ili toplom vodom operite stopala.

U svakom slučaju, nemote se smrzavati, radite nešto!

05.05.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.05.2022. 09:15
    Puno rade ne vjezbaju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh