« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DA PA NE

Radioaktivni otpad (ne) ostaje na Ruđeru do kraja 2015.

Vlada je prvo potvrdila pa demantirala odluku o određivanju mjesta za privremeno skladištenje radioaktivnog otpada

Prosvjed protiv radioaktivnog otpada u Zagrebu
Prosvjed protiv radioaktivnog otpada u Zagrebu (Miso Lisanin / CROPIX)
Više o

Institut Ruđer Bošković

,

radioaktivni otpad

,

skladište

Vlada RH na zatvorenom dijelu današnje sjednice donijela je Odluku o određivanju mjesta za privremeno skladištenje radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti, iskorištenih zatvorenih radioaktivnih izvora i izvora ionizirajućeg zračenja koji se ne namjeravaju dalje koristiti, a kao mjesto za privremeno skladištenje, do 31. prosinca 2015. godine, određuje se skladište radioaktivnih materijala na Institutu „Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Mjesto za trajno odlaganje radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti, radioaktivnih izvora i izvora ionizirajućeg zračenja koji se ne namjeravaju dalje koristiti (središnje odlagalište), Vlada RH odredit će do 31. prosinca 2015., priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Vlada RH je ovlastila ravnatelja Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, za sklapanje ugovora s institutom „Ruđer Bošković", o skladištenju radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti, iskorištenih zatvorenih radioaktivnih izvora i izvora ionizirajućeg zračenja koji se ne namjeravaju dalje koristiti.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka Vlade RH od 30. prosinca 2009. godine, o određivanju mjesta za skladištenje radioaktivnog otpada, iskorištenih zatvorenih radioaktivnih izvora i izvora ionizirajućeg zračenja koji se ne namjeravaju dalje koristiti (središnje skladište), navodi se u priopćenju.

Zabuna ili namjera?

Vladin Ured za odnose s javnošću priopćenjem je naknadno izvijestio kako na današnjem dijelu zatvorene sjednice Vlade RH nije donesena Odluka o određivanju mjesta za privremeno skladištenje radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti, iskorištenih zatvorenih radioaktivnih izvora i izvora ionizirajućeg zračenja koji se ne namjeravaju dalje koristiti, te se Ured ujedno ispričava korisnicima zbog pogreške u prijašnjem priopćenju.

"Ispričavamo se korisnicima zbog pogreške u prethodno poslanom priopćenju s današnjeg zatvorenog dijela sjednice Vlade RH. Naime, na današnjoj sjednici nije donesena Odluka o određivanju mjesta za privremeno skladištenje radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti, iskorištenih zatvorenih radioaktivnih izvora i izvora ionizirajućeg zračenja koji se ne namjeravaju dalje koristiti", navodi Vladin Ured za odnose s javnošću.

25.11.2010. 18:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh