« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
BEZ DRASTIČNIH MJERA

SDP će pod svaku cijenu braniti standard građana

Promjene u sustavu javnoga gradskog prijevoza su nužne, ali dijecu s roditeljima treba zaštititi, kaže zagrebački SDP

Davor Bernardić
Davor Bernardić (Boris Arbanas/CROPIX)
Više o

gradski proračun

,

dječji vrtići

,

standard građana

,

zagrebački SDP

Zagrebački gradski odbor SDP-a smatra da ima prostora za popravak predloženoga gradskog proračuna te da neće dopustiti udar na standard građana, posebice roditelja s malom djecom, čak i po cijenu novih izbora, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić.

Predloženo poskupljenje dječjih jaslica i vrtića za SDP je neprihvatljivo, jer nije provedena analiza, a to otvara i problem socijalne neravnopravnosti, naglasio je.

Promjene u sustavu javnoga gradskog prijevoza su nužne jer, kako je slikovito Bernardić opisao, "ne može japanski turist stariji od 65 godina imati besplatan prijevoz". Prijevoz ne bi trebao biti skup za građane i trebao bi biti besplatan samo za socijalno najugroženije skupine, ustvrdio je.

Bernardić je upozorio kako se male komunalne akcije slabo provode te najavio kako će ustrajati na njihovoj dosljednoj provedbi i izvršenju ugovorenih obveza. Sredstava za male komunalne akcije mora biti i u idućoj godini i ne smiju biti manja od ovogodišnjih. Nastale obveze moraju se platiti, proračun i holding moraju imati čist odnos, kazao je, napomenuvši da su obveze prema holdingu veće nego njegov dug.

Izrazio je sumnju da će proračunski prihodi biti ostvareni u predviđenu opsegu, unatoč vladinim optimističnim predviđanjima da će u idućoj godini gospodarstvo rasti 1,5 posto.

Upitan gdje vidi mogućnosti za proračunske uštede, Bernardić je odgovorio, prije svega, na materijalnim troškovima, izravnim dodjelama poslova bez kriterija, kupnji namještaja kao i na internim uštedama i procedurama.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem naglasio je kontinuitet SDP-ove socijalne osjetljivosti tijekom proteklih 10 godina koju su, kako je rekao, neki izgubili nakon izlaska iz SDP-a. Dodao je kako očekuje argumentiranu raspravu u skupštini bez obzira na političku opciju kako bi bio donesen proračun na zadovoljstvo građana u sadašnjoj gospodarskoj situaciji.

Na novinarski upit o referendumu za opoziv gradonačelnika, Šprem je rekao da skupštinske izbore ne treba očekivati prije svibnja iduće godine te da bi u međuvremenu trebao biti donesen zakon o referendumu.

25.11.2010. 14:13:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh