« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
GRADSKI PRORAČUN

Gradska uprava i Holding su spojene posude

Trošili ste i potrošili puno više nego što ste imali, ključna je kritika Bandiću za financijske probleme Zagreba

Holding
Holding (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Zagrebački holding

,

proračun Zagreb

Zagrebački proračun za 2011., u iznosu od 6,79 milijardi kuna, planirali smo uvažavajući činjenicu "spojenih posuda" sa Zagrebačkim holdingom, kazao je danas pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić odgovarajući na pitanje nezavisnog zastupnika Željka Brebrića, člana skupštinskog Odbora za kontrolu.

"To je samo po sebi razumljivo i kad nam se ne napiše kao nalog, a jesmo li uspjeli zadovoljiti sve apetite, ne znam ", dodao je Kojić odgovarajući na sjednici odbora za kontrolu Brebriću koji se zanimao je li gradska uprava uzela u obzir preporuke Gradske skupštine s tematske sjednice o zagrebačkom gospodarskom trenutku.

Svoje nezadovoljstvo proračunom za 2011. iskazala je Margareta Mađerić (HDZ) ocijenivši da nije ni socijalan niti održiv te da je rezultat loše i rastrošne politike.

Upitala je i hoće li doista Grad štedjeti na povećanju cijena dječjih vrtića, na što joj je Kojić odgovorio da se participacija nije mijenjala sedam godina. Igor Rađenović (SDP) je pak naglasio kako ni jedna nagla odluka nije dobra, osobito ako dolazi po sistemu "uzmi ili ostavi" i da takve odluke u Skupštini neće podržati, a s tim su se složile i njegove stranačke kolege.

Vlada Gradu uzela pet milijardi kuna

Kojić je dometnuo i kako je od 2008. do 2011. Vlada RH od poreznih prihoda uzela Gradu Zagrebu oko pet milijardi kuna. "Na to ne možemo utjecati, a između sebe se glođemo kako ćemo podijeliti proračunski kolač", ustvrdio je.

"Trošili ste i potrošili puno više nego što ste imali", odvratila mu je Mađerić dodajući kako su se mnogi poslovi sklapali bez javnog natječaja, s prijateljima i kumovima, a sve od novca građana.

Jurica Meić (SDP) je, navodeći da je Zagrebački holdnig doista bio "preinvestiran", pa je u problemima zbog nelikvidnosti, upozorio na dodatni problem budući da Grad ne želi platiti Holdingovim podružnicama puni iznos ugovorenih i već odrađenih poslova pa postoji bojazan da te fakture završe na sudu. "To se mora platiti iz proračuna za 2011., a ako nema novca, građanima netko mora reći da će se ubuduće smanjiti razina komunalnog standarda", naveo je.

Članovi Odbora za kontrolu iz SDP-a i HNS-a podržali su, a iz HDZ-a i HSS-a odbili izvješće o radu Holdinga u prvih šest mjeseci s gubitkom od 51 milijun kuna. Taj bi gubitak, kako je rekla predstavnica Holdinga Tada Cigić, do kraja godine mogao biti od 230 do 250 milijuna kuna.

"Ako Holding ostvari gubitak, Grad se ne može zadužiti ni za lipu", ustvrdio je Rađenović. Prihvaćen je prijedlog Stjepana Horvata (HSS) da se utvrdi koliko novca se troši na bolovanja zaposelnika u gradskoj upravi i u Holdingu.

26.11.2010. 15:08:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh