« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
GRČKA

Radikalna ljevica dobila mandat za sastavljanje grčke vlade

Grčka, kojoj prijeti politička paraliziranost, suočena je s velikom krizom, a svjetska ekonomska tržišta strahuju da zemlja neće uspjeti ispuniti rigorozne obveze

Fotografija vijesti
Više o

Grčka

,

grčka kriza

,

grčki dug

,

kriza eurozone

,

Alexis Tsipras

Nakon što mu je povjeren mandat za sastavljanje nove grčke vlade, predsjednik radikalne ljevičarske stranke Syrize Alexis Tsipras rekao je kako nema namjeru biti dijelom koalicije koja će prihvatiti oštre mjere štednje, nametnute Grčkoj od strane EU, MMF-a te Europske središnje banke, prenosi Hina.

Grčka, kojoj prijeti politička paraliziranost, suočena je s velikom krizom, a svjetska ekonomska tržišta strahuju da zemlja neće uspjeti ispuniti rigorozne obveze pod utjecajem radikalne ljevičarske stranke Syrize, koja je na izborima na opće iznenađenje dobila čak 16,5 posto glasova birača i 52 mjesta u parlamentu.

Vođa grčkih konzervativaca Antonis Samaras u ponedjeljak navečer je objavio da nije mogao sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku Karolosu Papuliasu. Nakon njega je priliku za osnivanje vlade dobila radikalna ljevičarska stranka Syriza, no promatrači ocjenjuju da bi to mogla biti "nemoguća misija". Tsipras, poput svog prethodnika, na raspolaganju ima tri dana.

"Jasno je da osnivanje koalicijske vlade nije moguće", ocijenio je u utorak navečer predsjednik Komore za grčko-američku trgovinsku razmjenu Iannos Grammatidis, ocijenivši, poput brojnih drugih promatrača i analitičara, da je u Grčkoj neizbježna organizacija novih izbora.

Čelnik Nove demokracije (ND), Samaras, na izborima je osvojio 18,85 posto glasova. Radikalna ljevica predvođena Tsiprasom je osvojila 16,78 posto biračkih glasova, PASOK 13,18 posto i proeuropski orijentirana Demokratske ljevice 6,1 posto biračkih glasova. U parlament su još ušli Nezavisni Grci, stranka koju su osnovali otpadnici od ND-a, s osvojenih 10,5 posto glasova, Komunistička stranka s 8,5 posto i krajnje desna Zlatna zora.

Osim ND-a i PASOK-a, sve ostale parlamentarne stranke očitovale su se protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF.

09.05.2012. 08:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh