« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POŽAR UGAŠEN

Radijacija iz NE Fukushime otišla u atmosferu, Tokio pod udarom

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je da je u skladištu potrošenog nuklearnog goriva elektrane Fukushima izbio požar, te su radioaktivne čestice "izravno" ušle u atmosferu

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

Tokio

,

požar

,

atmosfera

,

radijacija

,

fukushima

Pozivajući se na informacije japanskih vlasti, IAEA je priopćila da je u nuklearnoj centrali u Fukushimi zabilježena doza radijacije do 400 milisiverta na sat. Glavni tajnik japanske vlade Yukio Edano rekao je da je u međuvremenu požar ugašen, te da je razina radijacije znatno smanjena.

Ne navode se druge potankosti ili usporedbe razine radijacije, ali prema Svjetskoj nuklearnoj asocijaciji (WNA) izlaganje dozi većoj od 100 milisiverta godišnje je razina koja može prouzročiti karcinom. "Japanske vlasti kažu da postoji mogućnost da je požar izazvala eksplozija vodika", priopćila je IAEA.

Ranije u utorak objavljeno je upozorenje da su razine radijacije postale "znatno" više oko nuklearne centrale Fukushima koja se nalazi 250 km sjeveroistočno od Tokija. U utorak se u toj nuklearki dogodila treća eksplozija otkako je oštećena u potresu u petak, a francusko veleposlanstvo je priopćilo da bi vjetrovi mogli donijeti radijaciju do Tokija u roku od nekoliko sati.

15.03.2011. 11:42:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh