« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
EYE-TRACKING

Računala ćemo uskoro kontrolirati očima

VIDEO: Švedska tvrtka Tobii je u suradnji s Lenovom stvorila prijenosno računalo kojim se može, do određene mjere, upravljati samo pogledom

Uskoro ćemo računalima upravljati bez ruku
Uskoro ćemo računalima upravljati bez ruku (Deviantart)
Više o

laptop

,

oči

,

računala

,

Lenovo

,

Tobii

Budućnost računala ide u smjeru u kojem ćemo ih moći kontrolirati uz pomoć očiju. Dokaz za to je nedavno predstavljeno prijenosno računalo s dodatkom koji omogućuje upravljanje računalom preko pogleda. Tehnologija se temelji, dakle, u praćenju očiju i pogleda korisnika računala odnosno, sustav prati mjesta na zaslonu koja naše oči ciljaju i zatim reagira. Sustav omogućuje spuštanje teksta na zaslonu jer može detektirati kad nam je pogled došao do dna stranice. U budućnosti bi slična prijenosna računala mogla biti izrađena tako da se kursorom ne upravlja preko miša ili dodirne površine već očima. Tehnologija posebno primamljivo izgleda u kontekstu video igrica. Iza svega stoji švedska tvrtka Tobii Technology Inc., piše Daily Mail.

Tehnologija dvije nevidljive infracrvene zrake koje su usmjerene u oči korisnika računala bi vrlo brzo trebala ući u komercijalnu uporabu. Nakon što zrake dođu u kontakt s očima, dvije skrivene kamere skeniraju pokrete očnih jabučica i odraze s mrežnice (lat. retina). Postavke se moraju namjestiti za svakog korisnika posebno, ali bez obzira na kalibraciju, stvar djeluje i kod ljudi koji nose naočale. Ipak, prema riječima Barbare Barclay, glavne upraviteljice odjela za analizu poslovnih rješenja iz Tobbija, tehnologija praćenja pogleda nije izrađena kako bi se zamijenio miš ili tipkovnica već je zamišljena kao dodatak koji će omogućiti lakše, brže i učinkovitije upravljanje računalima. Tobii sličnu tehnologiju razvija već desetak godina za istraživače i invalide, ali novi laptop, kojeg je izradila tvrtka Lenovo Corp. u suradnji s Tobiijem, dokazuje da uporaba može biti i puno šira. Možda je jedini nedostatak u čitavoj priči to što je preklopni dio prijenosnog računala opremljenog ovim sustavom dvostruko deblji od standardnog.

03.03.2011. 19:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tipster
    03.03.2011. 19:39
    samo čekam kad ćemo početi kontrolirati sve penisom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh