« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
ZNATE LI?

Računa li se kava i čaj kao hidracija?

Diuretički efekti su blagi, a istraživanja pokazuju da kava i čaj, usprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umjereno

Popijte vi ipak vodu...
Popijte vi ipak vodu... (Arhiva)
Više o

kava

,

voda

,

čaj

,

hidracija

Održavanje hidratacije presudno je za cjelokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. Ako se kava i čaj pripremaju s vodom, mogu li se računati u vaš dnevni unos vode?

"Zbog kofeina kava je i prirodni diuretik i stimulans mjehura. Čaj ima sličan efekt", kaže dr. Vannita Simma-Chiang, urolog.

Iako je to istina, diuretički efekti su blagi, a istraživanja pokazuju da kava i čaj, usprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umjereno.

Može li se šalica kave računati kao čaša vode?

Iako šalica kave nije hidratantna kao čaša vode, može se računati na vaš dnevni unos tekućine.

"Budući da djeluje kao diuretik, kavu bih računala otprilike kao upola manje hidratacije, koliko zapravo jest. Na primjer, jedna šalica kave računa se kao pola šalice vode", objašnjava dr. Catherine Waldrop za Mind Body Green.

Ipak, konzumiranje više šalica kave ili čaja bez konzumiranja vode moglo bi se završiti dehidracijom.

"Šalica kave neće vas toliko dehidrirati, ali više njih bez unosa vode uz to hoće", potvrdila je i dr. Bindiya Gandhi.

Suhe, ispucale usne mogu biti znak da ste pretjerali, prethodno je objasnio gastroenterolog Will Bulsiewicz. Ostali znakovi dehidracije uključuju tamnožutu mokraću i nedovoljnu potrebu za mokrenjem.

A što je s čajem?

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kave. Zbog toga dr. Waldrop većinu čajeva s kofeinom računa kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim mjerilima bili bi jednaki punoj šalici vode.

Iako se ove brojke ne zasnivaju na znanosti, dr. Waldrop kaže da se mogu koristiti kao opće smjernice kako bi se utvrdilo da je unos tekućine dovoljan.

Različite vrste kave i čajeva različito će utjecati na nivo hidratacije. Na primjer, crna kava ili čaj bit će manje hidratantni od bijele kave ili šalice čaja s mlijekom, kaže dr. Gandhi.

Iako se možda ne čini da bi mlijeko bilo dobar izvor hidratacije, u nekim studijama je dokazano da potiče rehidrataciju nakon vježbanja, čak i uspješnije od nekih sportskih napitaka. Pokušajte da te mliječne napitke pijete nezaslađene, jer slatka pića mogu dovesti do dehidracije brže od nezaslađenih pića.

Ukupno gledajući, kava i čaj ne moraju nužno da se suprotstave hidrataciji kako su mnogi nekad vjerovali da hoće, kaže dr. Gandhi. Vaše tijelo će apsorbirati tekućinu koju konzumirate putem čajeva i kave i tako doprinijeti hidrataciji.

15.03.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.03.2021. 22:44
    kava nije nikako za hidraciju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh