« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SAN ILI JAVA?

Putujte na Mars za samo 3 sata

Fizičari rade na tehnologiji koja bi nam jednog dana mogla omogućiti putovanje hipersvemirom

Putujte na Mars za samo 3 sata
Putujte na Mars za samo 3 sata (Frank Bonilla/flickr.com)
Više o

Mars

,

putovanje

,

brzina svjetlosti

Ako se imalo sjećate vaših satova fizike, onda znate da ništa ne može putovati brže od svjetlosti, što je 300.000 km/s. No neki fizičari i inžinjeri smatraju kako mogu zaobići ovu definiciju.

Tvrde kako ideje razvijene prije 50 godina od strane njemačkog znanstvenika Burkharda Heima sugeriraju da možemo upotrijebiti vrlo snažno magnetsko polje kako bi se svemirski brod poslao u drugu dimenziju. Dimenziju u kojoj fizički zakoni, koji brzinu limitiraju brzinom svjetlosti, više ne postoje.

Ideja zvuči kao iz nekog romana znanstvene fantastike. A mnogi priznati fizičari tvrde da i jest. No ako se realizira to znači da ćemo moći putovati do Marsa za tri sata ili do najbliže zvijezde za tri mjeseca. Zanimljiva činjenica jest da američko ministarstvo energije posjeduje uređaj poznat kao Z-stroj, koji bi mogao proizvesti takvo ultra jako magnetsko polje koje je potrebno za provjeru ove ideje. U slučaju pozitivnog ishoda, istraživačima bi trebalo 5 godina da razviju prikladnu letjelicu.

No čak i ako sve krene u pozitivnom smjeru, proći će još dosta vremena prije nego ćete moći kupiti kartu za jednodnevni izlet na Mars.

21.01.2010. 18:43:06
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    21.01.2010. 19:42
    ja vjerujem da su vojni znanstvenici u tajnim projektima već odavno probili brzinu svjetlosti... samo što to još nije ekonomski isplativo pa je deklarirano kao 'top secret' :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh