« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NEMA OPASNOSTI

Danas će kraj Zemlje projuriti asteroid veličine autobusa

Asteroid 2012 BX34, veličine gradskog autobusa, proći će 59 tisuća kilometara od Zemlje što može iskusnim astronomima amaterima pružiti pravu predstavu

Fotografija vijesti
Više o

NASA

,

astronomija

,

asteroid zemlja

Mali asteroid proći će u petak vrlo blizu Zemlje, na oko jedne šestine udaljenosti Mjeseca, no ta svemirska stijena ne predstavlja opasnost za planet, objavili su znanstvenici američke svemirske agencije NASA, javlja Hina.

Novopronađeni asteroid 2012 BX34, koji je veličine gradskog autobusa, proći će 59 tisuća kilometara od Zemlje u petak oko 16:30 po srednjoeuropskom vremenu, objavili su astronomi NASA-inog programa praćenja asteroida, prenosi astronomski portal Spaceweather.com.

Svemirska stijena promjera je oko 11 metara i premala da bi bila prijetnja Zemlji.

"Ona kroz našu atmosferu ne bi prošla netaknuta, ako bi se usudila probati", objavili su na Twitteru znanstvenici programa Asteroid Watch, koji je dio NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon u Pasadeni, u Kaliforniji.

Asteroid 2012 BX34 će proletjeti na 17 posto udaljenosti Zemlje i Mjeseca. Mjesec kruži oko Zemlje na prosječnoj udaljenosti od oko 386,000 km.

Prolazeći tako blizu Zemlji, asteroid će ponuditi iskusnim astronomima amaterima veliku predstavu, ako su na pravoj lokaciji i imaju dobru opremu, navodi Spaceweather.com.

27.01.2012. 12:24:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh