« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NUKLEARNO ZAJEDNIŠTVO

Putinova ideja: Spojite Gazprom i Naftogaz

Ruski Gazprom, daleko najveći proizvođač i izvoznik plina u svijetu, kontrolira ruska država koja je u lipnju 2005. povećala svoj udio u tvrtki na 50,002 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

plin

,

Vladimir Putin

,

Gazprom

,

nuklearna energija

,

Viktor Janukovič

,

Naftogaz

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je u petak da se ruski plinski div Gazprom "spoji" s ukrajinskim Naftogazom, javljaju ruske agencije.

"Razgovarali smo o udruživanju na nuklearnom planu. Istu stvar možemo učiniti na energetskom, odnosno plinskom planu. Predlažem da se Gazprom i Naftogaz spoje", rekao je Putin nakon susreta s ukrajinskim kolegom Mikolom Azarovom u Sočiju

Putin je u utorak predložio Ukrajini da dvije zemlje ujedine svoju mirnodopsku nuklearnu industriju, samo nekoliko dana nakon zaključenja kontroverznog ugovora o ostanku ruske crnomorske flote na Krimu. Taj iznenadni prijedlog dolazi u doba naglog zatopljenja rusko-ukrajinskih odnosa nakon dolaska na vlast predsjednika Viktora Janukoviča kojeg smatraju sklonog Rusima.

Ruski Gazprom, daleko najveći proizvođač i izvoznik plina u svijetu, kontrolira ruska država koja je u lipnju 2005. povećala svoj udio u tvrtki na 50,002 posto. Njegovi odnosi s ukrajinskim ekvivalentom Naftogazom bili su zadnjih godina prilično zategnuti, a na najnižu razinu pali su u siječnju 2009., kada su zbog teške rusko-ukrajinske krize europski klijenti Gazproma dva tjedna ostali bez ruskog plina. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 19:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh