« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
FANTANELE

ČEZ u Rumunjskoj otvara najveću europsku farmu vjetroelektrana

Farma koju otvara Češka energetska kompanija vrijedna je 1,1 milijardu eura, a projekt će biti dovršen 2011.

(Wikipedia)
Više o

ČEZ

,

vjetroelektrana

,

novi stadion

,

balanitis

,

uretritis

,

fimoza

,

peyronieva bolest

Češka energetska kompanija ČEZ priopćila je u četvrtak da će uskoro otvoriti najveću europsku farmu vjetroelektrana u Fantaneleu u jugoistočnoj Rumunjskoj.

Farma vrijedna 1,1 milijardu eura (1,45 milijardi dolara) imat će kapacitet od 600 megavata koje je proizvoditi 240 turbina, kazao je voditelj razvoja ČEZ-a Juan Saez Palacios tijekom seminara o energiji u Bukureštu.

Prve turbine trebale bi početi proizvoditi energiju u rujnu, no projekt će biti dovršen tek 2011.

"Investicija će se odnositi na gradnju i postavljanje vjetroelektrana, ali i na razvoj lokalne infrastrukture - cesta, vodovoda, kanalizacije," rekao je Palacios.

Rumunjski ministar gospodarstva Adriean Videanu izjavio je da su vlasti primile zahtjeve kompanija koje planiraju proizvesti do 23.000 megavata energije iz vjetra, što "daleko nadilazi kapacitete nacionalne mreže".

"Bezuvjetno podupiremo sve održive projekte", kazao je.

Španjolska Iberdrola najavila je da u jugoistočnoj Rumunjskoj planira izgraditi najveću kopnenu farmu vjetroelektrana u svijetu. Projekt za gradnju kapaciteta za proizvodnju 1.600 megavata električne energije trebao bi biti spreman 2017.

Druge velike kompanije kao što su rumunjski Petrom (OMV) i talijanski Enel također planiraju uložiti u proizvodnju energije iz vjetra u toj zemlji.

Rumunjska trenutno proizvodi jedva 14 megavata energije iz vjetra, a njezin potencijal iznosi 14.000 megavata, pokazalo je nekoliko studija. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 12:46:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh