« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
EH, DA ...

Putinov put u Bijelu kuću

Trump je ili naivan ili proračunat kad odbija sudjelovanje u svakodnevnom brifingu tajnih službi, smatra C

Republikanci su napravili problem
Republikanci su napravili problem (Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

Donald Trump

Najnoviji vic u Washintonu glasi: „I tko je sad pobijedio na izborima? Trump ili Clintonova? Putin, budalo!" To je jedna od šala kod kojih smijeh zastaje u grlu. Jer, od prvih tekstova koje je tijekom vikenda objavio „Washington Post", sve je više glasova cijenjenih i vjerodostojnih insajdera, da Rusija preko hakerskih napada nije provalila samo u servere Demokratske stranke - to je bilo poznato već mjesecima - već i Republikanaca. Sada tajne službe polaze od toga da Rusija ne samo što hoće naštetiti Hillary Clinton i američkoj demokraciji, već i da je napala da bi Trumpu izravno pomogla da pobijedi.

Ratovanje u mreži

Stručnjaci već više godina upozoravaju da se do pobjeda u budućim ratovima neće dolaziti samo na vodi ili u zraku - već i na internetu. I dok su se trileri i najgledaniji filmovi dosad bavili scenarijima u kojima hakeri onesposobljavaju nuklearne elektrane, ovih dana postaje jasno da se radi o nečem puno većem od utjecaja na opskrbu energijom ili nepoštovanja smjernica o zaštiti podataka.

Ako se optužbe obistine, ti napadi su usmjereni na jezgru svake demokracije: slobodne i tajne izbore. Zato je i uzbuđenje u SAD-u veliko. A reakcije budućeg predsjednika Donalda Trumpa - zastrašujuće.

Trumpovi poslovi s Rusijom

Umjesto da se odmah zauzme za stvaranje neovisnog Istražnog odbora, on pokušava otkloniti optužbe lakonskim riječima na Twitteru. Njegova argumentacija: „Zašto vjerovati tajnim službama kada su one svojevremeno pogriješile tvrdnjom da Sadam Husein raspolaže oružjem za masovno uništavanje?"

Taj javni napad na tajne službe ima posebnu težinu, jer budući predsjednik dosljedno odbija sudjelovati u svakodnevnom brifingu tajnih službi. Njegovo obrazloženje: on najbolje zna što se događa i ne mora svaki dan slušati iste informacije.

Takav stav je ili naivan, ili proračunat. U oba slučaja je opasan. Može biti da je točno da biznismen Trump već godinama posluje s Rusijom i da zato neće da mu nitko zaviruje u knjige. Zvuči smisleno da je moguće da je Trump za ministra vanjskih poslova imenovao direktora tvrtke ExxonMobil Rexa Tillersona zato što ovaj u poslovima s plinom njeguje tijesne odnose s Putinovom Rusijom.

Sve to je nedostojno najvažnije političke funkcije na svijetu. I prije svega je ekstremno opasno.

Odgovornost republikanaca

Ako se obistini da su hakerski napadi bili političko utjecanje, SAD je napadnut. S obzirom da izgleda kako budući predsjednik nije u stanju shvatiti tu dimenziju, sada republikanski zastupnici moraju pokazati da ozbiljno shvaćaju svoju demokratsku zadaću. Moraju odgovoriti na pitanje kome su lojalni: Donaldu Trumpu ili obrani američkog izbornog sustava i američke demokracije. Donald Trump možda misli da je u stanju držati ruske tajne službe pod kontrolom. Ali, s tom procjenom je prilično usamljen.

Piše: Ines Pohl/DW
14.12.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh