« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
KOMENTARI

Putinov gerilski rat 2.0

Više nije moguće poricati: Rusija vodi rat protiv Ukrajine. A to Europu prisiljava na djelovanje, smatra Ingo Mannteufel, voditelj ruske redakcije DW-a

Putin mijenja taktiku
Putin mijenja taktiku (Arhiva)
Više o

gerilski rat

,

Vladimir Putin

,

Ukrajina

,

ukrajinska kriza

Dva dana nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Minsku Kijev izvještava o invaziji ruskih postrojba na jugoistoku Ukrajine i zauzimanju pograničnih mjesta od strane ruskih jedinica.

I NATO optužuje Rusiju za vojnu eskalaciju u Ukrajini pri čemu je objavio satelitske snimke koje trebaju dokazati da ruski vojnici operiraju s krajnje modernim oružjem i tenkovima na ukrajinskom teritoriju. U Europi je sve više onih koji zahtijevaju nove i oštrije sankcije protiv Rusije. Pa ipak na sve te optužbe Rusija reagira na ciničan način: demantira invaziju i tvrdi da je riječ o čisto unutarnjem problemu Ukrajine.

Perfidna taktika

Rusija mjesecima primjenjuje tu perfidnu taktiku, koja, kako se čini, predstavlja preveliki izazov za Zapad. Jer dok Kremlj službeno zahtijeva mir, istovremeno od ožujka vodi neproglašeni rat protiv Ukrajine. Počelo je s Krimom. A budući da je ta operacija bila tako uspješna, Kremlj je počeo s destabilizacijom istoka Ukrajine jer zbog unutarnjih i vanjskopolitičkih interesa ne želi europsku Ukrajinu.

Zapad dugo nije želio priznati što se događa između Rusije i Ukrajine i zbog toga jer u Europi nitko nema interesa za konfrontaciju s Moskvom - posebno ne vojnu. Osim toga, ni jedan odgovoran političar ne želi upotrebom riječi "rat" dodatno zaoštriti situaciju. Pri tome ne treba zaboraviti da do sada formalno i u ukrajinskom predsjedništvu i vladi govore o antiterorističkoj operaciji.Ovaj novi oblik asimetričnog vođenja rata - gerilski rat 2.0 - povezuje čitav konglomerat taktika: angažman plaćenika i dobrovoljaca koje obučavaju i vode profesionalni vojnici, skrivene specijalne operacije i sofisticirani medijski rat.

Nove sankcije

Pa ipak, iako sada vođa separatista Saharčenko sam potvrđuje da se 3.000 do 4.000 ruskih vojnika bori u redovima separatista - navodno za vrijeme svog godišnjeg odmora - onda u konačnici samo postaje jasnije ono što je već dugo javna tajna: Rusija pomoću separatista vodi rat protiv Ukrajine. Izvještaji o mrtvim ruskim vojnicima, koji su očito izgubili život u Ukrajini, u Rusiji se sve teže mogu prikriti.

Sve očitije rusko miješanje u Ukrajini prisiljava Europu na djelovanje. Unatoč nekim ukrajinskim nadama Europa i NATO neće aktivno vojno intervenirati u sukobu. No EU će odgovoriti novim sankcijama. To će dodatno potaknuti spiralu eskalacije. Ipak rusko rukovodstvo mora najjasnije pokazati da rat i nasilje ne smiju biti sredstvo politike u Europi. Dobro je znati da se i u Rusiji podižu hrabri glasovi koji se protive toj politici.

Piše: Ingo Mannteufel/dw
30.08.2014. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    admir
    30.08.2014. 11:28
    Može li se skrivati da je SAD uništio Libiju i Irak, ojačao ALQAIDU, stvorio ISIL, napao perfidno Siriju i sada defakto i Rusiju, i da je SAD na rubu ponora iz kojeg se pokušava iščupati svjetskim ratom bez obzira na žrtve, i da sve novine i svi portali pjevaju horski jednu te istu pjesmu a ispod tekstovsa se uglavnom nižu komentari neslaganja sa idiotsko pristrasnim člancima kupljenih ikli jednostavno polupismenih novinara.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh