« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PLINSKA BUDUĆNOST

Putin uvjeren da će Turska pristati na gradnju Južnog toka

Europljani su zadnjih godina trpjeli zbog rusko-ukrajinskih plinskih sukoba. Južni tok trebao bi takve probleme izbrisati zauvijek

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

plinovod

,

Vladimir Putin

,

Gazprom

,

Južni tok

,

Tayyip Erdogan

,

projekt Nabucco

,

Eni

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u srijedu da će Turska ove godine dati zeleno svjetlo za gradnju plinovoda Južnog toka, premda ta zemlja sudjeluje i u suparničkom projektu Nabucco.

"Dogovorili smo se da će turska vlada do 10. studenoga 2010. načiniti procjenu i dati nam dopuštenje za gradnju" Južnog toka, kazao je Putin nakon razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. "Turski premijer je danas potvrdio tu nakanu", dodao je.

Turska je 2009. dala načelni pristanak za gradnju dijela plinovoda u svojim vodama. Projekt su vodili ruska tvrtka Gazprom i talijanski Eni. Što se tiče gradnje naftovoda Samsun-Ceyhan kojim će se ruska nafta dopremati u Europu zaobilazeći Ukrajinu, Putin je predložio da se zaključi "trostrani ugovor između Turske, Rusije i Italije".

"Turski premijer je suglasan. O tom ćemo pitanju razgovarati s našim talijanskim partnerima", rekao je. Erdogan, koji se sastao i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, izrazio je pak zadovoljstvo "primjernom" suradnjom dviju zemalja na energetskom polju. Plinovod Južni tok, suparnik projekta Nabucco koji zagovara Europska unija, treba ruski plin dopremati u Europu preko Crnog mora, mimo Ukrajine. Službeno, njegovo otvorenje planirano je u 2013.

Europljani su zadnjih godina trpjeli zbog rusko-ukrajinskih plinskih sukoba. Tako su početkom 2009., usred zime, dva tjedna ostali bez ruskog plina. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 20:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh