« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NACIONALNI INTERESI

Renault prekida proizvodnju Clia u Sloveniji i Španjolskoj

Proizvodnja Clija 4 seli u Tursku, dok bi se u francuskom Flinsu, gdje se proizvodi starija verzija od 2012. trebala proizvoditi električna vozila Zoe

(Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Francuska

,

Španjolska

,

Renault Clio

,

prekid proizvodnje

Francuski proizvođač automobila Renault prekinut će proizvodnju modela Clio u Španjolskoj i Sloveniji, dok će se ona u francuskim pogonima nastaviti, izvijestio je izvršni direktor kompanije.

"Planiramo prekinuti proizvodnju Clija u Španjolskoj i Sloveniji", rekao je izvršni direktor Patrick Pelata novinarima nakon razgovora s ministrom industrije Christianom Estrosijem.

Renault se našao pod jakim pritiskom francuske vlade zbog planiranog premještanja proizvodnje Clija iz Francuske u Tursku.

Pelata je izjavio da u razgovorima o proizvodnoj liniji u Turskoj nije donesena nikakva odluka.

"Odluka nije donesena jer još nije vrijeme za to. U svakom slučaju, jasno je da će se Clio, bez obzira na ishod tih razgovora, nastaviti proizvoditi u Flinsu kraj Pariza", rekao je Pelata.

Francuska vlada želi spriječiti proizvodnju novog modela Renaulta u inozemstvu kako bi sačuvala radna mjesta u Francuskoj u uvjetima oporavka gospodarstva od krize. Francuska država vlasnik je 15-postotnog udjela u Renaultu.

Clio je treći najprodavaniji automobil u 2009. u Francuskoj, nakon Peugeota 207 i Renault Meganea. Renault planira prebaciti proizvodnju Clija 4 u Tursku, dok bi se u francuskom Flinsu, gdje se proizvodi starija verzija tog automobila, od 2012. trebala proizvoditi električna vozila Zoe i električne baterije. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 12:39:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh