« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
HMM

Putin traži saveznike u Europi

Vladimir Putin je u posjetu Budimpešti. U razgovorima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dominirat će gospodarske teme. To je uostalom ono što Moskva može upotrijebiti kao sredstvo pritiska

Putin utjeruje dugove?
Putin utjeruje dugove? (Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

Viktor Orban

Kad je Vladimir Putin došao u Budimpeštu neki Mađari su se vjerojatno sjetiti stare mađarske narodne pjesme: Lijep je samo onaj koji ima plave oči. Čovjek s hladno-plavim očima pokušat će uvjeriti domaćine da je upravo on taj junak iz pjesme s lijepim očima i dobrim namjerama. Doduše, mađarskog premijera Viktora Orbana više ne mora ni uvjeravati, jer domaćin je javnosti u više navrata dao na znanje da je Putin njegov politički uzor.

Ipak, predsjednik mađarske vlade mora biti obazriv. Javna je tajna da ruski čelnik namjerava pregovarati o novim pristupačnijim cijenama plina kako bi osigurao podršku za svoju politiku na istoku Ukrajine. Istovremeno Orban se protivi sankcijama Europske unije protiv Rusije, ali u tom svom okretanju leđa Bruxellesu ne bi smio pretjerivati. Upravo ga je na to, tijekom svog iznenadnog posjeta Budimpešti, upozorila njemačka kancelarka. Angela Merkel mu je jasno poručila da bi trebao braniti liberalne vrijednosti Staroga kontinenta i politiku Europske unije ne dovoditi u pitanje.

Sporna točka: odnos prema Rusiji

Verbalni spor između Merkelove i Orbana, dva tjedna prije posjeta Vladimira Putina Budimpešti, bio je najočigledniji dokaz da unutar Unije zaista postoji ozbiljna rasprava o mađarskoj politici prema Moskvi. Za ruskog predsjednika to je bio samo razlog više da posjeti Mađarsku, potencijalnog saveznika u Europi.

Već duže vrijeme dobri odnosi Viktora Orbana s Vladimirom Putinom predstavljaju trn u oku Europskoj uniji. Izraz „putinizacija Orbana" u posljednje vrijeme se u Bruxellesu sve češće može čuti i to zahvaljujući Orbanovom drugačijem viđenju „liberalne demokracije" i proruskom političkom kursu. Ali, može li se zbog toga Orbana nazvati „drugim Putinom"?

Orbanova okrenutost Zapadu

Politolog Kai-Olaf Lang iz njemačke Zaklade za znanost i politiku nije zadovoljan tim opisom. „Naravno da se za Orbana može reći da ima jaku želju za jačanjem moći, kao i Putin", kaže Lang za DW. „Uostalom, njegova politika od dolaska na vlast 2010. godine potvrđuje nastojanja da se učvrsti moć i suzbiju nezavisne i kritične snage. Orban je, pored ostalog, u pitanje doveo i dominantnevrijednosti Zapada. Ali za razliku od Vladimira Putina, Orban prihvaća 'ideju demokratskih promjena'."

Jasne razliku između ruskog predsjednika i mađarskog premijera vidi i sociolog Pal Tamas: „Ono što ih povezuje jest averzija prema zapadnom liberalizmu" koji je Europom zavladao nakon pada Željeznog zastora. Međutim, i pored toga, za razliku od Putina, Orban je okrenut Zapadu."

Njemački politolog Kai-Olaf Lang tvrdi da mađarski premijer, „otvaranjem prema Istoku" i razgovorima s autoritativnim režimima, pokušava izvući gospodarsku korist i ojačati svoju političku poziciju. Želi da Mađarska ostane na Zapadu, ali pokušava „pronaći svoj vlastiti put unutar EU-a i NATO-a".

Ovisnost od ruskih energenata

Rusija je Mađarskoj važan, ali i ne i presudan ekonomski partner. Samo tri posto izvezenih mađarskih proizvoda završava u Rusiji. Ipak, Moska je najvažniji isporučitelj plina i nafte. Dakle, energetska zavisnost Budimpešte postoji. Rusija će, kao i u slučaju drugih srednjoeuropskih i južnoeuropskih zemalja, s Mađarskom pokušati uspostaviti „nove ekonomske mostove", smatra Kai-Olaf Lang. Do jače suradnje moglo bi doći upravo na energetskom planu. Pored projekta izgradnje nuklearne elektrane u Paksu, financiranog ruskim kreditima, razgovarat će se i o projektima skladištenja plina u Mađarskoj, ali i o cijeni energenata iz Rusije, s obzirom da ugovor s Gazpromom istječe sredinom godine.

Mađarski sociolog Tamas podsjeća da je njegova zemlja članica Europske unije i da njeguje odličnu ekonomsku suradnju s Njemačkom. Jer, na kraju krajeva, 25 posto mađarskih proizvoda odlazi upravo u tu zemlju. Međutim, Orban će „iz pragmatičnih pobuda pokušati nastaviti s igrom koju igra s Rusijom, Kinom i drugim autoritativnim režimima na istoku".

Osigurati se na svim razinama?

Politiku mađarskog premijera prema Moskvi Kai-Olaf Lang objašnjava i Orbanovim pokušajem da se osigura „rezervni partner" u slučaju dodatne izolacije Budimpešte na Zapadu.

Hoće li jačanje gospodarskih i političkih odnosa s Rusijom dodatno izolirati mađarskog premijera u Europskoj uniji i dovesti do novih pritisaka iz Bruxellesa ili ne - zavisit će od ishoda posjeta Vladimira Putina Budimpešti.

 

Piše: Robet Schwartz
17.02.2015. 17:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh