« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
spor s ukrajinom

Putin opet Europi prijeti obustavom isporuke plina

Ruski premijer upozorio je EU da Ukrajina ima probleme s plaćanjem te da bi moglo doći do prekida dostave plina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Ukrajina

,

plin

,

Rusija

,

Vladimir Putin

,

obustava isporuke plina Ukrajini

Rusija je upozorila švedsko predsjedništvo EU-a na moguće prekide dostave plina europskim potrošačima zbog problema nastalih s glavnom tranzitnom zemljom Ukrajinom zbog plaćanja, izvijestila je agencija Interfax.

Ruski premijer Vladimir Putin iznio je to upozorenje u telefonskom razgovoru sa švedskim kolegom Fredrikom Reinfeldtom, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom.

"Putin je upozorio vodstvo EU-a na naznake, od kojih neke dolaze iz službenih izvora u Kijevu, mogućih problema u plaćanju ruskoga plina", prenio je Interfax pozivajući se na Putinovu službu za odnose s javnošću.

Kako je naglasio Putin, mogli bi se pojaviti problemi u tranzitu ruskog plina namijenjenog europskim potrošačima kroz ukrajinski teritorij.

Rusija je prekinula dostavu plina zapadnoj Europi preko Ukrajine u siječnju 2006. i u siječnju ove godine tijekom nesuglasica s Ukrajinom u pogledu cijena plina i isplata.

U petak je Putin, u telefonskom razgovoru s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, optužio ukrajinskoga predsjednika Viktora Juščenka da bi mogao izazvati novu krizu u Europi.

Timošenko je glavna Juščenkova politička suparnica i kandidatkinja za predsjedničke izbore koji će se održati 17. siječnja. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 09:05:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh