« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
IDE ON DALJE ...

Putin odobrio pripojenje Krima Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznavanju Krima kao suverene države, objavio je Kremlj

Putin mirno pripaja Krim
Putin mirno pripaja Krim (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Krim

,

samostalnost

,

pripajanje

U petak bi Duma, donji dom ruskog parlamenta, trebala glasovati o nacrtu zakona o pripojenju Krima Ruskoj Federaciji.

Rusija, s obzirom na volju naroda na Krimu izraženu na referendumu 16. ožujka 2014. odlučuje priznati Republiku Krim kao suverenu i neovisnu državu gdje grad Sevastopolj ima posebni status, kaže se u tekstu ukaza koji je objavio ured ruskog predsjednika.

U skladu s međunarodnim pravom, priznavanje Krima kao neovisne države je korak koji je potreban za njegovu integraciju u Rusku Federaciju. Integracija treba biti predmet dogovora između dviju neovisnih država.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji na nedjeljnom referendumu poduprlo je 96,77 posto glasača. Referendumu se odazvalo 83 posto birača

U ponedjeljak su separatističke vlasti Krima najavile niz konkretnih mjera koje će provesti na terenu

- Ukrajinske vojne postrojbe se raspuštaju, a njihovi pripadnici mogu izabrati između napuštanja regije ili ostanka i angažmana u vojnim snagama Krima.

- Dobra ukrajinske države se "nacionaliziraju", što znači konfisciraju i predaju institucijama i tijelima na Krimu. Prve su na redu naftne i plinske tvrtke Čornomornaftohaz i Ukrtransgaz.

- Službena valuta Krima postaje rublja. Ukrajinska hrivnja moći će se koristiti paraleleno s ruskom valutom do 1. siječnja 2016.

- Poluotok će 30. siječnja prijeći na moskovsko vrijeme (GMT+4), odustajući na taj način simbolično od kijevskog vremena (GMT+2).

18.03.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh