« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NOVA KRIZA?

Putin najavio mogućnost novog prekida isporuke plina

Ruski premijer najavio je mogući potpuni prekid isporuke plina ukoliko Ukrajina Gazpromu ne plati plin namijenjen za skladištenje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

Vladimir Putin

,

Gazprom

,

plinska kriza

"Prijevoz našeg plina kroz Ukrajinu mogao bi se potpuno prekinuti koncem lipnja i početkom srpnja", upozorio je ruski premijer Vladimir Putin na tiskovnoj konferenciji tijekom radnog posjeta Helsinkiju.

Nova energetska kriza koju najavljuju Rusi, Europu bi mogla bi pogoditi ako Kijev ne plati plin namijenjen za skladištenje, pojasnio je Putin i opet pozvao EU da pomogne Ukrajini platiti plin, istaknuvši da Kijev nema novca da bi podzemne spremnike napunio plinom kako bi spremno dočekao zimu. Kijev je odbacio tvrdnje Moskve, te ističe da Ukrajina neće imati problema s plaćanjem.

Rusija već nekoliko tjedana opetuje da će Ukrajina, teško pogođena svjetskom gospodarskom krizom, imati muke s plaćanjem računa za plin, zbog čega bi se mogla ponoviti kriza iz siječnja. Gazprom je tada zatvorio ventile prema Europi, što je usred zime pogodilo desetak europskih zemalja.

Ruski premijer izjavio je kako Gazprom ima pravo zahtijevati da mu se plati unaprijed, te da če isporučiti samo onu količinu plina koja mu se plati. "Predlažemo da se to pitanje riješi s EU-om. No svi naši pokušaji pri Europskoj komisiji nisu donijeli ploda. Dobivali smo uvijek samo jedan te isti odgovor: nemamo novca za Ukrajinu", zaključio je Putin.

Izvor: Hina

03.06.2009. 22:22:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh