« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Pustite djecu da ponovno budu djeca!

Preopterećeni roditelji koji su izgubili ne samo kontakt sami sa sobom već i sa vlastitom djecom trebali bi ovo pročitati

Djeca su više pred računalom nego s roditeljima
Djeca su više pred računalom nego s roditeljima (FreeDigitalPhotos)
Više o

djeca

,

računala

,

odgoj djece

,

roditelji

,

kompjutorske igrice

Michael Winterhoff u svojoj knjizi „Pustite djecu da ponovo budu djeca - povratak intuiciji" („Lasst Kinder wieder Kinder sein!") piše da je sve više odraslih koji nisu u stanju da s drugima uspostavljaju takozvane normalne odnose, neopterećene podsvjesnim problemima. Oni su isto tako, kaže autor i nesposobni uspostaviti dobar odnos s vlastitom djecom.

„Iza problema djece kao što su teškoće u učenju, problemi na emocionalnom i socijalnom planu nalazi se sasvim drugačija pozadina nego što je to bio slučaj prije 15 godina. Te probleme tada smo objašnjavali životnom pričom roditelja, dok su danas to velike društvene promjene čije posljedice ne osjećaju samo odrasli, već preko njih i djeca. U vremenu u kojem nedostaju mir i stabilnost, sve je teži i emocionalni i socijalni razvoj djece", kaže Winterhoff.

Stalno izvanredno stanje

"Sveopća prisutnost negativnih vijesti, osobna preopterećenost zbog brzog razvoja društva i tehnike, destabilizacija uvjeta života u smislu da danas rijetko tko ima sigurno radno mjesto ili stabilan brak - izazivaju neku vrstu masovne traume. Kada su otac i majka stalno napeti,    dijete se ne može razvijati", ocjenjuje ovaj psihijatar. Od devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je do bitnih promjena u našem društvu - prijelaz s analogne na digitalnu tehniku, stalna dostupnost (zahvaljujući mobilnim telefonima), katastrofalne vijesti iz cijelog svijeta koje do nas dopiru i na osnovu kojih gradimo i naše vrlo intimne stavove. Čovjek se neprekidno nalazi u izvanrednom stanju.

Nestalo je zdravo tlo koje nam je ranije pružalo sigurnost, a mediji nas svakodnevno hrane vijestima o katastrofama: ratu, gladi - i čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da 24 sata bude na nogama i „spašava ono što se može spasiti", piše Winterhoff u svojoj knjizi". Ljudi se ponašaju kao da se stvarno nalaze u stanju katastrofe, a svoj nemir i stres prenose i na djecu. . Oni se, samim time, intuitivno više ne ponašaju pravilno. Kao primjer, Michael Winterhoff  navodi roditelje koji se upuštaju u beskrajne diskusije s malom djecom kako bi im objasnili zašto ne smiju prijeći cestu, umjesto da im jednostavno kažu što se smije a što ne. „Dijete ne treba partnera, već roditelja i često je preopterećeno složenim objašnjenjima", naglašava njemački psihijatar.

Situacija nije bezizlazna

No, što se događa s djecom kojoj je potrebna pomoć a ne dobivaju je te su stoga u takvoj situaciji blokirana u svom razvoju? Winterhoff kaže: „Ta djeca će imati problema u životu, u odnosima s drugim ljudima Nedostajat će im sposobnost suosjećanja, imat će problema u integraciji u profesionalnom životu. Primjerice, mislim da će slijedećih godina broj mladih koji prekidaju profesionalno školovanje biti sve veći."

Ali, situacija nije bezizlazna. Michael Winterhoff kaže da se do 20-te godine života sve može nadoknaditi: „Liječenje traje godinu i pol dana, ali preduvjet je da odrasli ponovo pronađu mir i intuitivni put do djeteta kako bi djeca ponovo mogla biti ono što jesu - djeca".

Piše: Mirjana Kühne- Veljković / DW
24.12.2011. 12:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh