« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
za stabilnost

Pusić za BiH s hrvatskom administrativnom jedinicom

Vesna Pusić predložila je preustroj BiH koji bi ispoštovao zatečeno stanje i sačuvao hrvatski korpus koji je najugroženiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/Cropix)
Više o

Vesna Pusić

,

preustroj BiH

,

Hrvati BiH

Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić založila se, u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski tjednik "Dani", za novi ustroj BiH od pet administrativnih jedinica među kojima bi bio i novi hrvatski.

Pitanje trajne stabilnosti Bosne i Hercegovine može se riješiti jedino kao regionalno postavljeni projekt u kojemu ključnu ulogu moraju igrati Hrvatska i Srbija, ocijenila je Vesna Pusić.

Kazala je kako ulogu Europe i Amerike u stabiliziranju stanja u BiH ne treba zanemariti, no one same, bez sudjelovanja bosanskohercegovačkih susjeda, taj problem ne mogu riješiti.

"Konkretno, to bi moglo značiti podjelu zemlje na, primjerice, pet administrativnih jedinica: dominantno srpsku, koja već postoji, dominantno hrvatsku, koja još ne postoji, dominantno bošnjačku i dvije miješane. Tako bi se ispoštovalo zatečeno stanje i sačuvao bi se hrvatski korpus koji je sada ponajviše ugrožen u BiH", prijedlog je preustroja BiH kojega je iznijela Pusić.

Pri tom je upozorila kako će sve veći broj Hrvata iz BiH, ne riješi li se njihov status u toj zemlji, nastaviti odlaziti u Hrvatsku.

"Formiranjem njihove administrativne jedinice međutim omogućio bi se i njima neki politički pluralizam kojim nikada nisu realno raspolagali", smatra Pusić.

Dodoaje i kako je uvjerena da može pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima, kao i da je u stanju osigurati važnu ulogu Hrvatske u regiji. Ocijenila je kako kandidat SDP-a Ivo Josipović, unatoč vodstvu u ispitivanjima javnog mišljenja, nije osoba koja Hrvatsku "može spasiti velike štete". (hina/metro-portal)

13.11.2009. 13:13:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh