« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
apsurdi

Pušenje opet zabranjeno od 2012.

Europska konvencija o kontroli duhana nalaže da do 2012. godine sve zemlje potpisnice, pa tako i Hrvatska, zatvore sve prostore za pušače

(Getty Images)
Više o

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

,

Darko Milinović

Cigareta se uskoro opet vraća u kafiće do proljeća, do kada bi se ugostitelji trebali prilagoditi novim izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda. Vlasnici ugostiteljskih objekata koji svoje kafiće namjeravaju proglasiti pušačkom zonom moraju se strpjeti još desetak dana dok izmjene ne potpiše predsjednik Mesić i objave se u Narodnim novinama.

Novi Zakon o ograničenoj uporabi duhana dopušta da se u većim kafićima otvori prostor za pušenje. Uz ventilacijski sustav, taj prostor mora biti opremljen i sustavom za filtriranje. U prostoru za pušenje konobar ne poslužuje, ali gost sebi smije unijeti piće.

Za vrijeme prilagodbe, vlasnici kafića moraju prilagodili svoj objekt novim zakonskim uvjetima o ventilaciji prostora ako žele ugostiti i klijente s cigaretom.

Ministar zdravstva Darko Milinović uvjeren je da će dosta ugostitelja ipak proglasiti nepušačku zonu u svojim objektima, prenosi Večernji list.

- Uvjeren sam i u to da će se tek manjina upustiti u investiciju od pet ili deset tisuća eura, koliko im treba da bi zadovoljili zakonske uvjete o tehničkim karakteristikama ventilacije u pušačkim prostorima - kaže Milinović.

Kao argument mu je poslužila Europska konvencija o kontroli duhana prema kojoj 2012. godine sve zemlje potpisnice, pa tako i Hrvatska, moraju zatvoriti sve prostore za pušače. Dakle, za nešto manje od dvije godine, vjerojatno taman kad se svi prilagode novom zakonu, ponovno slijedi promjena.

28.09.2009. 07:08:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh