« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
još jedna promjena

Vlada smanjuje kazne za lake droge

Promjenama u spornom zakonu trebalo bi se spriječiti da osoba uhvaćena s dva grama marihuane provede u zatvoru godinu dana

(Wikipedia)
Više o

Kazneni zakon

,

Dubravko Klarić

,

Vladin ured za suzbijanje zloporabe droga

Vladin ured za suzbijanje zloporabe droga odlučio je promijeniti zakon po kojem osoba uhvaćena s dva garama marihuane može završiti u zatvoru na godinu dana.

Predstojnik Ureda Dubravko Klarić, ujedno i član radne skupine za izradu novog Kaznenog zakona, napravio je detaljnu analizu te predložilo tri moguća rješenja kako bi se izbjegla ovakva apsurdna situacija, doznaje Jutarnji list.

Postojeća zakonska odredba kaže kako će se onaj koji "neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisima proglašeni opojnim drogama kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine".

Zbog toga su od 1998. do kraja 2008. prijavljene su čak 44.522 odrasle osobe, a osuđeno je njih 26.000. Raspolaže se podacima da je zbog manipulacija s drogom u prvih šest mjeseci ove godine u zatvoru bilo 1232 ljudi, koji godišnje stoje državu gotovo 140 milijuna kuna.

- A sucima na konzumente odlazi 75 posto ukupnog posla vezanog za drogni kriminal. Kako bi se rasteretilo sudstvo, smanjio trošak i što je najvažije, postigla bolja svrsishodnost kažnjavanja potrošača od zatvora, na temelju 30-godišnjeg iskustva predložio sam radnoj skupini kako da mijenjamo zakon - kaže mr. Klarić, iskusni kriminalist s brojnim edukacijama upravo s područja droga.

On predlaže tri varijante za promjenu Zakona. U prvoj varijanti u postojeći zakonski članak, uz posjedovanje, dodale bi se i proizvodnja i prerađivanje čime bi se dobila jasna gradacija u odnosu na sankcije te mogućnost izricanja uvjetne osude. Slična rješenja imaju Danska, Njemačka, Grčka, Francuska i Austrija.

Drugi je prijedlog da se sporni članak briše iz Kaznenog zakona te da posjedovanje postane isključivo prekršajno djelo, kao što je to bilo do 1996. godine. Istovremeno bi svakako trebalo podići postojeće novčane kazne za taj prekršaj.

Treća varijanta, koju Klarić osobno smatra najadekvatnijom, je da zakonska odredba ostane ista, no da se napravi gradacija s obzirom na vrste droga i ponavljanje djela, čime bi kazne bile pravednije.

- To je svojevrsna 'metoda križaljke', koju koriste mnoge zemlje u svijetu, na čelu sa SAD-om. Za svaki tip droge propiše se kazna s obzirom na količinu i ponavljanje djela i složi se prava križaljka koja obuhvaća sve mogućnosti.  Primjerice, posjedovanje 5 grama marihuane je prekršaj, ali pet grama heroina nije. No, ako ste uhvaćeni treći put s pet grama marihuane, ni to više nije prekršaj - zaključuje Klarić.

28.09.2009. 06:05:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh