« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ŠTETNE CIGARETE

Pušenje krivac za raniju menopauzu

Žene koje ne puše u menopauzu ulaze prosječno u dobi od 46 do 51 godine, dok žene koje puše u menopauzu ulaze prosječno između 43 i 50 godine

Fotografija vijesti
Više o

pušenje

,

cigarete

,

štetnost pušenja

,

menopauza

U cijelom nizu istraživanja koja su ukazala na brojne štetne posljedice koje pušenje ostavlja na našem tijelu, jedno nedavno provedeno u Hong Kongu pokazalo je da žene koje puše prosječno u menopauzu ulaze čak godinu dana ranije od onih koje ne puše, prenosi Hina.

Žene koje ne puše u menopauzu ulaze prosječno u dobi od 46 do 51 godine, dok su sva istraživanja osim dva pokazala da žene koje puše u menopauzu ulaze prosječno između 43 i 50 godine.

"Naši rezultati pružaju dodatne dokaze da je pušenje u značajnoj mjeri vezano uz raniju dob ulaska u menopauzu i pružaju još jedan razlog ženama za odustajanje od te navike", kazao je autor istraživanja Volodymyr Dvornyk sa Sveučilišta u Hong Kongu.

U okviru istraživanja, koje je objavio časopis Menopauza, analizirani su podaci iz nekoliko ranijih istraživanja provedenih na oko šest tisuća žena u SAD-u, Poljskoj, Turskoj i Iranu.

Ipak, znanstveni upozoravaju da nisu imali na raspolaganju podatke o drugim faktorima koji bi također mogli utjecati na vrijeme ulaska u menopauzu poput onih o ukupnom zdravlju ispitanica, njihovu stilu života primjerice konzumiranju alkohola ili težini ili pak podatke o tome je li žena rodila.

Dvornykov tim nije raspolagao podacima o tome koliko su dugo ispitane žene pušile kao ni koliko su pušile cigareta na dan pa se nije mogao utvrditi eventualni utjecaj tih faktora na ulazak u menopauzu.

Istraživači su također analizirali skupinu od 43 tisuće žena i odredili dob od 50 odnosno 51 godine kao granicu za rani odnosno kasni ulazak u menopauzu i utvrdili su da žene koje puše imaju 43 posto veće izglede za raniji ulazak u menopauzu.

I raniji i kasniji ulazak u menopauzu nose svoje zdravstvene rizike, no opći je konsenzus da je ranija menopauza povezana s većim brojem i većim rizikom postmenopauzalnih problema poput osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, pretilosti ili Alzheimerove bolesti, kaže Dvornyk.

Kasniji pak ulazak povećava rizik od pojave raka dojke zbog dulje izloženosti estrogenu.

Također smatra se da ranija menopauza u maloj mjeri povećava rizik ranije smrti, kažu znanstvenici.

Dvije teorije pokušavaju objasniti utjecaj pušenja na raniji ulazak u menopauzu - pušenje može utjecati na način na koji se žensko tijelo oslobađa estrogena a istraživači vjeruju i da neki sastojci cigareta mogu uništavati jajašca.

17.10.2011. 16:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh