« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DOVOLJNA JE GLAVA

Pušenja ćete se najlakše odreći snagom volje, a ne flasterima

Razni preparati i proizvodi koji obećavaju prestanak pušenja bacanje su novca, tvrdi skupina australskih istraživača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

ovisnost

,

prestanak pušenja

,

nikotin

,

flaster protiv pušenja

Osobe koje iskreno namjeravaju prestati pušiti trebale bi se prije osloniti na snagu vlastite volje nego na flastere i „čarobne" preparate, tvrde australski istraživači. Pregledom i analizom stotina studija o pretanku pušenja došlo se do zaključka da je kod sad već bivših pušača snaga volje bila sasvim dovoljna da ostave nikotin po strani.

Istovremeno je zanimljiva činjenica da su studije koje hvale proizvode poput flastera, žvakaćih guma i pilula protiv pušenja uglavnom financirane od strane farmaceutskih kompanija.

Skupina istraživača sa sidnejskog sveučilišta pregledala je čak 511 studija na tu temu nakon čega se pokazalo da je gotovo dvije trećine nekadašnjih pušača lakše prestalo s konzumiranjem cigareta nego je očekivano.  Čak 51 posto istraživanja koja su financirale farmaceutske tvrtke sugerira da su prethodno spomenuti proizvodi učinkoviti i korisni; no, s tim se složilo tek 21 posto nezavisnih studija.

Profesor Simon Chapman optužio je vlade diljem svijeta da su od prestanka pušenja napravile ozbiljan medicinski problem čime se u javnosti stvorila slika kako je to ustavi jako teško učiniti.

U članku kojeg je objavio časopis PloS Medicine, autor kojeg je profesor Chapman, stoji da je mnogo onih koji su već prestali pušiti te da su oni koji to još ne uspijevaju zaista okorjeli ovisnici o nikotinu kojima treba dodatna pomoć.

On napominje da su istraživanja i analize proizvoda protiv pušenja uglavnom obavljani u kliničkim uvjetima i sudionici su ih dobivali besplatno. S vremenom su razvili odnos s liječnicima istraživačima zbog čega krajnji rezultati nisu kredibilni. Usto, ti se proizvodi u stvarno svijetu i okolnostima nikada nisu pokazali uspješnima.

Chapman savjetuje da je bolje okaniti se svega i jednostavno odlučiti prestati, odnosno imati povjerenja u snagu vlastite volje.

Ipak, ima i onih koji se ne slažu s njim. Amanda Sandford iz udruge protiv pušenja "Ash" kaže da je istina kako su istraživanja o flasterima i žvakaćim gumama pomalo kruta, no, isto tako sama volja po njenoj procjeni jest važan, ali ne i dovoljan čimbenik jer svaka je osoba individua za sebe; ne nose se svi jednako s ovisnošću o cigaretama.

10.02.2010. 09:21:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh