« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
DEMANTIJ

Purda zatečen Karamarkovim izjavama

Ministar Karamarko tvrdi da je Purda znao za tjeralicu. Odvjetnik Muselimović sve demantira

Tihomir Purda
Tihomir Purda (YouTube)
Više o

Tomislav Karamarko

,

tjeralica

,

Tihomir Purda izručenje

,

Josip Muselimović

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović rekao je u srijedu da je njegov branjenik Tihomir Purda u razgovoru s njime opovrgnuo izjavu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da je znao da je za njim raspisana tjeralica.

"Jutros sam dugo razgovarao s gospodinom Purdom. On je konsterniran. Zatečen je izjavom gospodina Karamarka i zamolio me da to najenergičnije opovrgnem kao potpunu neistinu", rekao je Muselimović u srijedu na konferenciji za novinare u Mostaru. Dodao je kako je Purda rekao da bi bio "totalna budala kad bi dolazeći u BiH toliko riskirao" da je znao za tjeralicu. Muselimović je pojasnio kako je Purda godinama dolazio na tržnicu nedaleko Brčkog gdje je kupovao povoljnije kućanske potrepštine.

Purdini pravni zastupnici, odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac, predstavili su u srijedu u Mostaru "dokaze" srbijanskog pravosuđa, preslike navodnog Purdina priznanja o ratnim zločinima na temelju kojega je za njim raspisana tjeralica i pokrenut postupak, te su cijeli slučaj nazvali prvorazrednim skandalom.

"Niti ovdje ima datuma, ni mjesta, ni potpisa tko je ove izjave uzeo. To je skandal prvoga reda da država moliteljica zasniva kaznenu odgovornost za ratne zločine gdje je predviđena dugotrajna zatvorska kazna bez ikakva dokaza i na izjavama koje su ovdje priložene", rekao je Muselimović na konferenciji za novinare držeći u ruci teško čitljive preslike iskaza.

Iskaz na dvije stranice pisan rukom, a pojedini dijelovi su zatamnjeni. Muselimović je objasnio kako su navodni iskaz dobili od srbijanskog istražnog suca i tužitelja koji su u ponedjeljak u Sarajevu ispitali Purdu. "Imamo prvu i treću stranicu navodna iskaza, nedostaje druga i četvrta", dodao je Purdin odvjetnik. Prema njegovim riječima i sud BiH je pogreško procijenio kada je odobrio Purdino izručenje Srbiji budući smatra da ne postoje ni formalni uvjeti za to.

"Zemlja moliteljica mora ponuditi osnove sumnje. Shvatili ste da te osnove sumnje nisu dostavljene a da se cijela priča zasniva na ova dva papira, fotokopije", rekao je Muselimović. Dodao je da obrana očekuje kako će srbijansko pravosuđe odustati od progona Tihomira Purde a prizivno vijeće suda BiH obustaviti ekstradicijski postupak jer ne postoje zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

"Mi objektivno očekujemo i bit ćemo silno razočarani ako pravosudni sustav naše zemlje (BiH) u apelacijskom postupku utvrdi kako nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenjem. Uvjeren sam i da će nakon saslušanja dvojice, Petra Janjića i Danka Maslova u Osijeku, Srbija odustati od kaznenoga progona hrvatskih branitelja, a ako ne, onda je sve u službi drugih interesa", rekao je Muselimović. Purda je uhićen u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama. U međuvremenu je sudsko vijeće odredilo Purdino izručene Srbiji, a predstavnici obrane uputili su žalbu na tu odluku.

23.02.2011. 17:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    24.02.2011. 08:11
    Sramota kako se igraju sudbinom branitelja...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh