« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SLUTI NA DOBRO

Purda saslušan u Sarajevu, nada da će biti pušten sve veća

Purdin odvjetnik Josip Muselimović tvrdi da je sada „posve jasno da je Purda nevina osoba"

Tihomir Purda
Tihomir Purda (YouTube)
Više o

Srbija

,

tužba

,

Sud BiH

,

zločini

,

Tihomir Purda izručenje

,

Josip Muselimović

Hrvatski branitelj Tihomir Purda, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak je saslušan u državnom odvjetništvu BiH na zahtjev odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu, a Purdin odvjetnik Josip Muselimović je ocijenio kako je njegov branjenik uspio dokazati kako nije počinio zločine koje mu srbijansko pravosuđe stavlja na teret, piše Hina.

Nakon saslušanja zatvorenog za javnost, Muselimović je kazao kako je ono bilo usmjereno na zbivanja od 5. studenog 1991. godine kada je, prema tvrdnjama beogradskog suda u okolici Vukovara ubijeno nekoliko pripadnika tadašnje JNA.

„Po našem mišljenju on (Purda) je apsolutno dokazao svoju nevinost za ovaj događaj a pored toga pristao je, iako nije trebao ili morao, odgovarati na sva pitanja istražnog suca suda u Beogradu a jednako tako i na pitanja tužiteljstva Srbije", kazao je Muselimović dodajući kako je sada „posve jasno da je Purda nevina osoba".

Ocijenio je kako je nakon iskaza u ponedjeljak svako dalje držanje Purde u pritvoru najgrublja povreda njegovih temeljnih ljudskih prava i sloboda. Muselimović je potvrdio kako je obrana podnijela žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća suda BiH da se Purdu može izručiti Srbiji. „Uvjerenja smo da će se prizivno vijeće suda BiH upoznati s onim što je Purda danas govorio te da će, bez obzira što ne postoji zakonska obveza, to morati cijeniti", rekao je Purdin odvjetnik.

Muselimović je ovime aludirao na činjenicu da se sud BiH pri odlučivanju o mogućem izručenju Purde Srbiji vodi isključivo procjenom ispunjenja formalno-pravnih pretpostavki ne ulazeći u ocjenu utemeljenosti dokaza kojima raspolaže srbijansko pravosuđe. Muselimović je istaknuo kako je posebice bio neugodan dio Purdina iskaza u kojemu je on govorio o uvjetima pod kojima je držan u zatočeništvu u srbijanskim logorima u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici.

„Po našem mišljenju on (Purda) je apsolutno dokazao svoju nevinost za ovaj događaj a pored toga pristao je, iako nije trebao ili morao, odgovarati na sva pitanja istražnog suca suda u Beogradu a jednako tako i na pitanja tužiteljstva Srbije", kazao je Josip Muselimović.

„Vjerojatno će netko od odgovornih osoba čuti za ovu današnju priču Tihomira Purde i sukladno tome vjerojatno je očekivati da će čim prije odustati od daljeg kaznenog progona", kazao je Muselimović, pojašnjavajući kako želi prije svega da se s Purdinim iskazom upozna srbinjansko državno odvjetništvo i ministarstvo pravosuđa. Hrvatski odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je također nazočio Purdinu saslušanju u Sarajevu i koji zastupa Danka Maslova i Petra Janjića, suosumnjičenike u istom prdmetu kojega Srbija vodi protiv Purde, kazao je kako isto očekuje i nakon što budu salušani njegovi branjenici.

Potvrdio je kako bi u četvrtak u Hrvatskoj na isti način kao i Purda trebali biti saslušani Maslov i Janjić.

„Nakon tih saslušanja mi očekujemo odustanak od svakog daljeg kaznenog progona Janjića i Maslova a sukladno tome i prijekid ekstradicijskog postupka i puštanje Purde na slobodu", kazao je Krsnik. Gladsnogovornik državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić ponovio je kako je Purdino saslušanje bio jedan od brojnih redovitih postupaka takve vrste te je inzistirao na trdnji kako on ni na koji način nije povezan s odlučivanjem o mogućem Purdinu izručenju kojega provodi Sud BiH. Istražni sudac beogradskog višeg suda Milan Dilparić koji je nazočio Purdinu saslušanju u Sarajevu izbjegao je susret s novinarima.

21.02.2011. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh