« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ANTIKORUPCIJSKO ORUĐE

Puna primjena OIB-a počinje od 1. siječnja 2011.

Osobni identifikacijski broj (OIB) u punoj snazi treba profunkcionirati početkom iduće godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

osobni identifikacijski broj

,

OIB

,

Midge Ure

OIB bi u punoj snazi definitivno trebao profunkcionirati od 1. siječnja 2011. To je sigurno jedan od najvažnijih i najsnažnijih elemenata u borbi protiv korupcije, jer ćemo na jednom mjestu imati podatke o imovini svih pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. 

Izmjenama Zakona o Poreznoj upravi precizno se reguliraju uvjeti i način informatičke razmjene podataka među javnopravnim tijelima, a za to će Porezna uprava sklapati posebne sporazume s drugim državnim tijelima o suradnji te protokol o razmjeni podataka. Stvorili smo zakonske i tehničke preduvjete, a sad svi mi u Vladi moramo inzistirati da se podaci u evidencijama preko OIB-a ažuriraju, poručio je Šuker.

Premijerka Jadranka Kosor ističe kako je OIB instrument koji će omogućiti da se građanima štedi novac, vrijeme i živci. To je, dodaje, i moćno antikoruptivno oružje i oruđe, jer "kad profunkcionira u svoj punini sasvim sigurno mnoge stvari isplivat će na površinu i omogućiti da institucije pravne države obave svoj posao".

Vlada je Saboru s današnje sjednice uputila i prijedlog izmjena Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava koji, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, slijedi logiku racionalizacije županijskih sudova. Tako se izmjenama predlaže da se, pripajanjem nekih županijskih državnih odvjetništava, njihov broj sa sadašnjih 21 smanji na 15.

Članovi Vlade danas su izviješteni i o provedbi Programa gospodarskog oporavka u rujnu, a premijerka Kosor među provedenim mjerama spominje funkcionalnu specifikaciju za registar zaposlenika u državnoj i javnoj službi, odluku o prodaji stanova, predstavljanje 30 investicijskih projekata, zakon o javnim ovršiteljima, itd. (hina/metro-portal)

30.09.2010. 16:25:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh