« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
CALL OF DUTY U SLUŽBI LIJEKA

Pucačine mogu izliječiti sindrom "lijenog oka"

Sada vaše dijete ima ispriku da češće igra video igrice, a samo vam mora reći kako lijeći ambliopiju, odnosno "lijeno oko"

igrice tinej
Više o

lijek

,

video igre

,

call of duty

,

ambliopia

,

lijeno oko

,

astigmatizam

,

oftalomolozi

,

pucačine

Novo istraživanje indijskih znanstvenika pokazalo je da se ambliopia, poznata kao „lijeno oko" i često brkana s astigmatizmom, može liječiti kod djece starije dobi i to samo ako se pridržavaju propisane kure od nekoliko sati igranja video igrica, piše sciencedaily.

U jednogodišnjem kliničkom testiranju provedenom na djeci s ambliopijom, skoro 30 posto od 100 pacijenata pokazalo je značajnije popravljanje vida, dok kod 60 posto djece je zamijećen manji, ali ipak pozitivni pomak. Sudionici ispitivanja su bila djeca od 10, pa do 18 godina, što je izvrstan pomak u oftalmološkoj znanosti jer se dosada vjerovalo kako je nemoguće izliječiti ambliopiju nakon što dijete navrši tri godine.

Dr. Somen Ghosh, voditelj ispitivanja, podijelio je djecu u četiri skupine i koje su izvodile klasične očne vježbe, nošenje naočala koje su prekrivale zdravo oko kako bi se stimulirao rad „bolesnog" oka. Jedna grupa je bila određena kao kontrolna i oni su se pridržavali samo očnih vježbi, dok su ostale grupe imale različite tretmane.

Druga grupa je uzimala preparate za koje se vjeruje da poboljšavaju vid, treća grupa je sat vremena dnevno igrala video igrice koristeći samo slabije oko, a četvrta grupa je uzimala spoj citokolin koji navodno pojačava moždane funkcije.

Najbolje rezultate su postigla djeca iz treće i četvrte grupe, te nisu bila starija od 14 godina.

"Igranje pucačina samo s jednim okom isprva je bilo jako teško, no nakon nekoliko mjeseci mogao s lakoćom sam prelazio sve nivoe. Jako sam sretan što sam prošao ovaj program. Moj vid se mnogostruko poboljšao, nemam više problema s učenjem i igranjem tenisa, a sada sam i pravi gamer", rekao je 16-godišnji Saurav Sen, kojemu je ambliopija dijagnosticirana sa 13 godina, te su mu pritom liječnici rekli da mu nema pomoći.

26.10.2011. 19:21:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh