« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
H5N8

Ptičja gripa ponovno u Europi

Do sada se virus ptičje gripe H5N8 pojavljivao samo u Aziji. Sada je taj podtip stigao i u Europu. Stručnjaci ističu da nije opasan za ljude, no peradari se boje da će unatoč tome opet pasti potražnja za mesom i jajima

Hoće li ponovno pasti potražnja?
Hoće li ponovno pasti potražnja? (Arhiva)
Više o

ptičja gripa

,

H5N1

,

H1N1

,

H5N8

Čim se na nekoj peradarskoj farmi u svijetu pojavi ptičja gripa, zavlada strah među potrošačima. Virus koji izaziva to oboljenje sada se ponovo pojavio u Europi. U ponedjeljak (17.11.) je potvrđeno da je zaraza virusom podtipa H5N8 otkrivena na jednoj farmi pataka u Velikoj Britaniji, dan ranije je vijest sličnog sadržaja stigla i iz Nizozemske, a početkom studenoga isti je virus pronađen i na jednoj farmi u Njemačkoj.

Opasnost za ptičji svijet, a ne za ljude

Virus koji je otkriven u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Nizozemskoj je izuzetno opasan za ptice. "Većina zaraženih životinja umire", kaže Hafez Mohamed Hafez, direktor Instituta za oboljenja peradi na Sveučilištu u Berlinu. Ranije su kod virusa H5N8 pojedine ptice uspjele preživjeti oboljenje, no sada je virus očito mutirao i postao agresivniji. Zato je opravdano preventivno ubijanje životinja na farmi na kojoj se zaraza pojavila. Jer, nužno je spriječiti nastanak epidemije.

Inače, veliku epidemiju je bio izazvao H5N1, koji je od svojeg pojavljivanja 2003. godine do danas ubio više od 400 ljudi. No najopasniji oblik tog virusa je H1N1, koji se prenosi na ljude i koji je bio jedan od glavnih uzročnika španjolske gripe 1918. godine, kada je u epidemiji umrlo 50 do 100 milijuna ljudi.H5N8 se prethodno pojavljivao isključivo u Aziji, a sada je stigao i u Europu. Pretpostavlja se da su ga prenijele divlje guske. Za sada se vjeruje da taj podtip virusa ptičje gripe nije opasan za ljude, jer je otkriven samo kod ptica, ističe Gundula Jäger, znanstvenica sa Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu. No čak i ako bi taj tip virusa slučajno prešao na jednog čovjeka, to automatski ne mora značiti da bi se on potom mogao proširiti i na druge ljude. Gundula Jäger pojašnjava da bi se virus najprije morao prilagoditi čovjeku te naglašava da se to do sada nije dogodilo.

Gospodarska šteta

No kod pojave ptičje gripe ne gube samo poljoprivrednici čije su farme direktno pogođene. Naime, kao preventivna mjera se i susjednim peradarnicima izriče zabrana prodaje peradi i peradarskih proizvoda. Osim toga, kod zadnje epidemije naglo je pala potražnja za mesom i jajima, jer su građani u strahu od ptičje gripe znatno ograničili svoju potrošnju i neko vrijeme radije izbjegavali perad te konzumirali druge vrste mesa.Ako dođe do širenja ovog podtipa virusa ptičje gripe, to bi moglo osjetiti i gospodarstvo. Primjerice, u Južnoj Koreji je moralo biti ubijeno na milijune životinja kako bi se suzbila epidemija. U Nizozemskoj je ovih dana preventivno ubijeno 150.000 kokoši, u Velikoj Britaniji 6.000 pataka, a u Njemačkoj je početkom studenoga ubijena sva perad na farmi na kojoj je virus otkriven i u peradarnicima u krugu od tri kilometra.

Piše: Brigitte Osterath/AFP/ajg/DW
19.11.2014. 10:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh