« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
UPOZORENJE

Lijekovi nisu roba, kažu ljekarnici

Lijekovi nisu roba i mjesto im je u ljekarni, a pacijentima ih radi njihove sigurnosti trebaju izdavati stručne osobe koja su za to obučene

Gdje će se sve prodavati lijekovi
Gdje će se sve prodavati lijekovi (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

bezreceptni lijek

,

specijalizirane prodavaonice

,

ljekarna

Novim pravilnikom, koji je donesen prije desetak dana, omogućeno je da se bezreceptni lijekovi prodaju u posebno registriranim tzv. specijaliziranim prodavaonicama, u kojima nije obvezna prisutnost magistara farmacije već je dovoljan farmaceutski tehničar, što je u suprotnosti sa Zakonom o ljekarništvu, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan.

Trenutno se radi o 160 od ukupno 450 registriranih bezreceptnih lijekova koji se mogu prodavati izvan ljekarni, a mi smatramo da lijekovi nisu roba i da se trebaju izdavati isključivo u ljekarnama pod nadzorom magistara farmacije. Želimo ukazati na probleme i opasnosti koje takva odluka predstavlja za sigurnost pacijenata, kazao je Portolan.

S druge strane, prodaja bezreceptnih lijekova važan je dio prihoda svake ljekarne s obzirom na uvjete u kojima posluju, s odgodama plaćanja i do 300 dana.

"U takvoj nam je situaciji svaki prihod važan. Imamo iskustva zemalja poput Argentine i Paragvaja, koje su prije 10-ak godina bezreceptne lijekove pustile izvan ljekarni, što je dovelo do propasti velikog broja ljekarni i nedostupnosti lijekova, a sve zato da bi se nekom trgovačkom lancu omogućio profit koji njemu ništa ne znači", kaže Portolan.

Ljekarnici se zalažu za izmjene Zakona o lijekovima i Pravilnika o uvjetima za otvaranje specijaliziranih prodavaonica jer smatraju su suprotni Zakonu o ljekarništvu i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Angažirali su i dva pravna tima te planiraju zatražiti ocjenu zakonitosti pravilnika i ocjenu ustavnosti zakona.

20.11.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh