« Život
objavljeno prije 10 godina
@!!&?==#$%

Psovanje je sjajno za vaše mentalno zdravlje

Naravno, blagotvorni učinak psovanja u potpunosti se gubi u slučaju da vam je psovka u svakoj rečenici, stoga, pripazite kako se izražavate

Psovati je ponekad dobro
Psovati je ponekad dobro (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

mentalno zdravlje

,

psovke

,

psovanje

Psovanje nam pomaže da se osjećamo snažnije i stabilnije u napetim i stresnim situacijama, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Keele koje je objavio Daily Mail u kojem su znanstvenici analizirali utjecaj psovki na mozak.

Rezultati su pokazali da psovke u umjerenim količinama imaju dobar utjecaj na mentalno zdravlje, no taj se učinak gubi ukoliko nam psovke postanu nepristojne poštapalice koje upotrebljavamo u gotovo svakoj rečenici.

Ispitanici su trebali igrati računalne igrice i ponašati se kao što se inače ponašaju, pa su s težim zadacima u igricama počele letjeti i psovke, za koje se pokazalo da su zapravo obrambeni mehanizam tijela od napetosti koji nas čini otpornijima. 

U drugom su testu ispitanici podijeljeni u dvije grupe i trebali su držati čaše pune leda, a ona grupa u kojoj su ispitanici smjeli psovati izdržala je znatno duže držeći ledene čaše, dok su u drugoj grupi koja nije smjela izustiti ni riječ puno brže odustajali.

Činjenica je da ljudi slabijeg obrazovanja i niže inteligencije nisu jedini koji psuju, kažu istraživači i preporučuju govor bez prostih riječi, ali i da ne oklijevamo opsovati kad osjetimo potrebu za tim. 

18.05.2014. 18:10:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh