« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
ISTRAŽIVANJE

Psorijaza nosi veći rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanje potvrđuje ono što su epidemiološki podaci pokazivali, a to je da pacijenti s psorijazom imaju puno veće izglede razviti kardiovaskularne bolesti

Fotografija vijesti
Više o

psorijaza

,

kardiovaskularne bolesti

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Investigative Dermatology pokazalo je kako je psorijaza povezana s rizikom od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Hina.

Psorijaza je kronična bolest kože,a očituje kao crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama, koje se najčešće pojavljuju na trupu, laktovima, koljenima i tjemenu, te kao male točkice na koži ili crvena koža koje se najčešće nalaze pod pazuhom, na ženskim spolnim organima, na preponama, šakama, stopalima i noktima

Znanstvenici s Case Western Reserve University School of Medicine pronašli su dokaze da ta bolest vodi u kardiovaskularne bolesti, a istraživanje je pokazalo i da povlačenje psorijaze smanjuje kardiovaskularne rizike. Tim koji je vodila Nicole Ward otkrio je na miševima da kronična upala kože može rezultirati upalnim procesima na velikim žilama poput aorte.

"Istraživanje potvrđuje ono što su epidemiološki podaci pokazivali a to je da pacijenti s psorijazom imaju puno veće izglede razviti kardiovaskularne bolesti", kaže Nicole Ward, voditeljica istraživanja.

14.05.2012. 15:57:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh