« Život
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
STVARNO?

Psihopati su drugačiji širom svijeta?

Izgleda da bismo trebali pripaziti kad tako opisujemo nekoga tko ne živi u našem kulturnom krugu - jer se po karakteristikama razlikuju u različitim zemljama svijeta

Ima ih raznih...
Ima ih raznih... (FreeDigitalPhotos)
Više o

karakteristike

,

razlike

,

psihopati

Psihopat je riječ koju ponekad koristimo prilično olako opisujući neku osobu koje se, zapravo, potajno bojimo, no izgleda da bismo trebali pripaziti kad tako opisujemo nekoga tko ne živi u našem kulturnom krugu - jer se po karakteristikama razlikuju u različitim zemljama svijeta.

Nedavno je provedena studija u kojoj su pregledani zapisi o 5.500 psihopata u Sjedinjenim Američkim Državama i oko 2.000 psihopata u Nizozemskoj - prema zapisima kvalificirani su po svojim primarnim simptomima.

Koristili su kontrolnu listu dr. Roberta Hare, standardni upitnik za potencijalne psihopate, koja se naziva Hare check-lista. Rezultati su zanimljvi: U SAD-u su psihopati koji su proučavali pokazali uglavnom bešćutnost i nedostatak empatije, dok su nizozemski pacijenti postigli puno veći 'broj bodova' u neodgovornosti i "parazitskom načinu života" od američkih pacijenata. Članak objavljen u časopisu Journal of Abnormal Psychology odnosi se na korištenje mrežne analize za dovršetak studije.

Što to znači? Moglo bi biti da su kulturološke razlike ono što razlikuju pacijente; uzorci su bili prilično veliki, ukupno gotovo 7.500 slučajeva.

Dvadeset pitanja čine revidirani popis za kontrolu psihopatije, a ta se pitanja dotiču četiri široka područja psihopatije, procjenjujući pacijenta:

  • afektivna obilježja (nedostatak empatije, neodlučnost, plitka emocionalna iskustva i neustrašivost)
  • interpersonalni problemi (odvojeni, manipuliranje drugima, patološko laganje)
  • pitanja o načinu života (neodgovornost, loša kontrolu ponašanja)
  • antisocijalno ponašanje (uključujući probleme s ponašanjem u djetinjstvu i kriminalno ponašanje u djetinjstvu i u odrasloj dobi)

Istraživanje je također pokazalo da "plitko emocionalno iskustvo" nije bilo niti blizu toliko izraženo kod nizozemskih pacijenata, u usporedbi s američkim. Kako se završavaju i daljnja istraživanja, postat će jasnije zašto postoje kulturološke i geografske razlike kod psihopata

"Nalazi podižu važnu mogućnost međukulturnih razlika u psihopatiji fenotipske strukture, varijacije mjerenja PCL-R ili oboje", napisali su autori studije.

01.03.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh