« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
kontroverze

Psihijatrija u umjetnosti ili umjetnost na psihijatriji

Švedsku je javnost zabrinulo što će o tome što je dopušteno u umjetnosti odlučivati odvjetnici

(mwn)
Više o

Anne Odell

,

Švedska

Diplomski rad studentice umjetnosti Anne Odell izazvao je u Švedskoj vruću debatu o stanju u umjetnosti, pravu i psihijatrijskoj skrbi.

Anna je za potrebe svog projekta ”Okänd, kvinna 2009-349701” odglumila da je psihotična i da pokušava učiiniti samoubojstvo. Zato je primljena na odjel psihijatrije što je sve snimljeno u projektu. Najzanimljiviji dio filma je onaj kad iznenađenom osoblju objašnjava da je sve gluma i da su dio umjetničkog projekta. Još su zanimljiviji   razgovori s njima nakon što im je objašnjena svrha projekta.

Šef psihijatrije u bolnci S:t Göran’s David Eberhardt pobjesnio je nakon što je shvatio o čemu se radi, prijavio studenticu policiji i žestoko iskritizirao Annin fakultet što je dopustio ovaj projekt. Policija je Annu Odell optužila za nepotrebno uzbunjivanje javnosti, nasilno ponašanje i uznemirujuće postupke.

"Mislim da je važno razgovarati o tome što je u stvari umjetnost. Za mene je umjetnost forum za istraživanje." Izjavila je Metrou umjetnica na otvorenju izložbe svog diplomskog projekta.

Mnogi su švedski umjetnici vrlo zabrinuti zato što se debata o tome što je umjetnost vodi u odvjetničkim krugovima te zato što će pravnici odlučivati o tome što je dopušteno u umjetnosti.

Piše: MWN Švedska
15.05.2009. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh