« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NAJAVA

26. Tjedan suvremenog plesa

Zagreb i Rijeka od 25. svibnja do 2. lipnja ugošćuju 28 predstava.

(Marcandrea Bragalini/danceweekfestival.com)
Više o

ples

,

Tjedan suvremenog plesa

,

suvremeni ples

,

Hrvatski institut za pokret i ples

,

Jiri Kylian

,

Barak Marshall

,

Nederlands Dans Theatera

,

Paulo Ribeiro

,

Gilles Jobin

,

Lucy Guerin

,

Vanessa Van Durma

,

Michael Lazić

,

Goran Turnšek

,

Snježana Premuš

,

Pal Frenak

,

Claire Granier

Tjedan suvremenog plesa, u sklopu čijeg će se 26. izdanja izvesti rekordnih 28 predstava, od kojih 15 inozemnih, održat će se od 25. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci.

Jedan od najvažnijih i najvećih plesnih festivala u regiji ove godine donosi izbor iz domaće plesne produkcije, te 13 koreografa i trupa iz devet zemalja, na čelu s jednim od vodećih koreografa Jirijem Kylianom, izvijestio je Hrvatski institut za pokret i ples.

Kao uvod u Tjedan, 18. svibnja u "Lisinskom", gostuje ovosezonski veliki plesni hit, predstava "Monger" koreografa Baraka Marshalla, u produkciji izraelskog Suzanne Dellal Centra.

Kao posebna atrakcija 26. Tjedna najavljuje se gostovanje ponajbolje europske suvremene plesne trupe "Nederlands Dans Theatera" s koreografijama njihova dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava Venecijanskog biennala - Jirija Kyliana. Ta se trupa u Zagreb vraća nakon 18 godina.

Nakon uspješnoga nastupa na prošlom Tjednu, u Zagreb se vraća i portuglaski koreograf Paulo Ribeiro, i to dvjema novim koreografijama, "Masculine" i "Feminine", ističe se u obavijesti.

Karina Holla će se predstaviti s djelom "Being hurt being blessed", a predvodnik nove generacije europskih koreografa Gilles Jobin s tek praizvedenom predstavom "Black Swan".

Iz Australije stiže triptih "Love me" Lucy Guerin, a iz Belgije "Look mummy, I'm dancing" Vanesse Van Durme i "Staging Reality" koreografa Michaela Lazića. Iz Slovenije dolaze Goran Turnšek s predstavom "Being Blanka Vlašić" te Snježana Premuš sa "Silent Body", Mađarski autor Pal Frenak nastupa s radom "Mennono", a Claire Granier s austrijsko-švicarskom koprodukcijom "Lost on the Shoreline".

Popratni program donosi radionice, filmske projekcije te razgovore s umjetnicima, a više o svemu možete saznati na službenim stranicama danceweekfestival.com.

U dosadašnjih 26 godina Tjedan suvremenog plesa predstavio je u Zagrebu više od 600 renomiranih svjetskih umjetnika i producirao pedesetak premijernih izvedbi domaćih autora. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 15:51:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh