« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
čovjekov najprijatelj

Psi su odlični bolničari

Prisutnost psa pozitivno djeluje na tjelesno, ali i emocionalno stanje pacijenata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pas

,

terapija s životinjama

,

lijek za bolove

Milovanje psa moglo bi pomoći pacijentima da smanje unos sredstava protiv boli, odnosno da im se smanji potreba za lijekovima, tvrde istraživači. Moć maženja tih životinja jako je dobro poznata kad su njihovi vlasnici u pitanju, no sada nova studija tvrdi da bi svaka bolnica trebala imati psa i to u kliničke svrhe.

Pacijenti koji su nakon teških operacija neko vrijeme provodili s tim četveronošcima uzimali su čak 50 posto manje lijekova za bolove. Prema tvrdnjama stručnjaka, prisutnost psa pozitivno je djelovala i na tjelesno i na psihičko stanje.

Studiju je provelo Sveučilište Loyola iz Chicaga, a voditeljica je bila Julia Harvey. Ona kaže da bi ljubimci  mogli igrati važnu ulogu u ozdravljenju i oporavku pacijenata. „Dokazi upućuju na to da terapija s životinjama može imati pozitivne efekte na emocionalno i tjelesno stanje pacijenta", rekla je Harvey.

U tu svrhu počelo se s treniranjem štenaca da budu „pomoćnici" u liječenju. Harvey je jedna od trenerica. Ona kaže da psi koje uvježbava mogu obaviti i do 40 zadataka odnosno naredbi kojima je cilj motivirati, rehabilitirati i ugoditi pacijentima tijekom različitih etapa oporavka.

Druga pak studija sa Sveučilišta Warwick dokazala je da psi mogu pomoći žena da svladaju strah od raka dojke i svega onog što uz njega ide, a nekoliko prethodnih studija iz SAD-a pokazalo je da su te životinje pravo „rješenje" i za stres.

21.11.2009. 18:26:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh