« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
MA DA?!

Psi i vukovi su se razvili od zajedničkog pretka

Otkriće znanstvenika pokazalo je da su tri vuka iz raznih krajeva svijeta međusobno genetski srodnija nego bilo kojem psu

Ovo sigurno nije potomak vuka :)
Ovo sigurno nije potomak vuka :) (Arhiva)
Više o

vukovi

,

psi

,

podrijetlo

Prvi psi pripitomljeni su prije 9.000 i 34.000 godina u vrijeme kad su se ljudi bavili lovom i prikupljanjem hrane i prije razvoja poljoprivrede prije 10 tisuća godina i vjerojatno se nisu razvili od sivih vukova, pokazala je analiza genoma današnjih pasa i sivih vukova

Međunarodni tim znanstvenika s Cornella, prema radu objavljenom u časopisu PLoS Genetics, analizirao je genome pasa te tri siva vuka iz Kine, Hrvatske i Izraela, područja za koja se vjeruje da su prva na kojima je započeo proces pripitomljavanja pasa.

Također su proučavali genome afričkog basendžija i australskog dinga koji su potekli s područja za koja se vjeruje da nisu postojbine vukova i stoga nije moglo doći do njihova genetskog miješanja s vukovima.

Njihovo otkriće pokazalo je da su tri vuka iz raznih krajeva svijeta međusobno genetski srodnija nego bilo kojem psu. Isto tako analizirani pseći genomi pokazuju njihovu veću međusobnu genetsku srodnost nego s bilo kojim vukom.

Taj zaključak sugeria da su se današnji psi i sivi vukovi razvili od zajedničkog pretka kao zasebne grane na evolucijskom stablu.

17.01.2014. 18:12:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh