« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
STVARNO?

Psi i njihovi vlasnici mogu dobiti dijabetes

Znanstvenici podsjećaju da pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti koja je u svijetu u porastu, što potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

dijabetes

,

psi

,

vlasnici

I psi i njihovi vlasnici su u problemu - mogu i jedni i drugi dobiti dijabetes, pokazalo je zanimljivo istraživanje.

Rezultat studije nije potpuno iznenađenje jer su i ranija istraživanja ukazivala na to da pretili vlasnici češće imaju pretile pse, vjerojatno zbog zajedničkog im sjedilačkog načina života.

Znanstvenici podsjećaju da pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti koja je u svijetu u porastu, što potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Za potrebe studije, objavljene u božićnom izdanju časopisa BMJ, najprije su korišteni podaci iz veterinarske baze podataka kako bi se identificirali vlasnici pasa i mačaka u Švedskoj, a zatim su u švedskome nacionalnom registru pacijenata pronađeni oni vlasnici koji boluju od dijabetesa tipa 2. Zdravlje njihovih kućnih ljubimaca provjeravalo se po veterinarskim policama osiguranja.

Pokazalo se da su vlasnici pasa s dijabetesom za 38 posto podložniji razvoju dijabetesa tipa 2, u usporedbi s vlasnicima pasa koji dijabetes nemaju.

Vrijedi i obrnuto. U pasa čiji vlasnici boluju od dijabetesa uočena je 28 posto veća vjerojatnost da će od te bolesti i sami oboljeti.

No znanstvenici nisu otkrili takvu poveznicu između mačaka i njihovih vlasnika.

Autori priznaju da njihova studija ima manjkavosti. Prvo, ograničena je na vlasnike pasa i mačaka koji si financijski mogu priuštiti zdravstveno osiguranje za svoje kućne ljubimce. Drugo, to je opservacijska studija i ne bavi se uzrocima ove povezanosti.

No autori studije ističu kako činjenica da se radi o vezi među vlasnicima i njihovim psima, a ne i među vlasnicima i njihovim mačkama ukazuje na to o čemu je riječ. Naime, vlasnici i njihovi psi vrlo često dijele jednaku razinu aktivnosti. Ako su vlasnici aktivniji i psi će biti i obrnuto.

Mačke, s druge strane, 'imaju svoj život' i njihova fizička aktivnost ne ovisi o vlasnikovoj.

Autori na kraju zaključuju da bi svaki vlasnik čiji pas oboli od dijabetesa, trebao razmisliti o promjeni načina života.

04.01.2021. 11:01:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.01.2021. 11:09
    mačk se više kreću same psi samo s vlasnikom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh