« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KOSOR PORUČILA

Prvo završiti pregovore s EU, a zatim dogovor oko izbora

Predsjednica vlade Izjavila je da je stav vlade da treba najprije završiti pregovore s Europskom unijom i onda postići dogovor oko izbora

Fotografija vijesti
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

raspisivanje izbora

"Mi nikada nismo govorili da treba čekati referendum i ne znam što. Jer do referenduma ima još dosta, između završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora, koji je uvjet da idemo na referendum, treba još puno toga ostvariti", kazala je premijerka u izjavi novinarima u Banskim dvorima.

Kao primjer pritom je spomenula zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je mjerilo za zatvaranje pregovora, a do potpisivanja ugovora treba ga oživotvoriti i izabrati povjerenstvo, dužnosnici trebaju dati popis svoje imovine, itd. "Ako to ne napravimo, nećemo potpisati ugovor. Puno teškog posla nas čeka i nakon što završimo pregovore", rekla je Kosor. "To Vlada zaista neće moći sama, ako svakodnevno postoji stotinu zapreka koje nam se nameću na tom putu", upozorila je.

Najavila je da će ponovo pozvati oporbene čelnike na razgovor oko tog temeljnog pitanja - završiti pregovore ili ne - i onda se dogovoriti oko izbora. O tome je danas razgovarala i s čelnicima HSP-a i HDSSB-a, pri čemu su se, kaže, oko nekih pitanja usuglasili, a oko nekih ne. "Što se tiče drugih, danas se moglo konstatirati da savez za Europu ne postoji. Ima oporbenih parlamentarnih stranaka koje se zaklinju da žele da Hrvatska uđe u EU, ali da bi se to zaista dogodilo ne čine ništa", rekla je Kosor napominući kako misli da su nedolaskom na razgovor danas pokazali da stvarno ne žele pomoći vladi, ne žele pomoći da se taj proces ubrza.

Ponovno je izrazila spremnost za razgovor, jer Vlada i dalje smatra da je konačni i strateški cilj Hrvatske završiti pregovore do kraja lipnja, ako je moguće. "I nakon toga smo apsolutno spremni naznačiti datum izbora", naglasila je. Premijerka vjeruje da će se razgovori ipak nastaviti i postići dogovor te ponavlja da Vlada želi konačni odgovor jesu li oporbene stranke, one koje su bile u savezu za Europu, za to da se završe pregovori ili nisu.

10.03.2011. 19:32:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh