« Seks
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
IGRE U KREVETU

Prvo seks pa onda po zlato

Ima li seks prije sportskih natjecanja pozitivan ili negativan učinak na rezultat?

Je li prava Olimpijada zapravo u krevetu?
Je li prava Olimpijada zapravo u krevetu? (Arhiva)
Više o

seks

,

Olimpijada

,

kondomi

,

Olimpijsko selo

Prema riječima zlatne Alicie Coutts, australske plivačice na Olimpijskim igrama u Londonu prije spavanja su čitale erotski roman „50 Shades of Grey". Njihov zemljak, strijelac Russell Mark, negodovao je zbog toga što sobu mora dijeliti s kolegom iz olimpijske reprezentacije, a ne s timskom kolegicom - i suprugom - Lauryn Mark. Njemački plivački par Britta Steffen i Paul Biedermann u Londonu su također bili smješteni u odvojenim apartmanima. Dilema je vječna - je li seks prije sportskih nastupa dobar ili ne?

Rituali, apstinencija i agresija

„Ako je seks sastavni dio pripreme neke sportašice odnosno sportaša, onda oni ne bi trebali apstinirati", kaže fizioterapeut Mark Brown iz Australskog vijeća za sportsku medicinu koji je bio na trima Olimpijskim igrama. „Mnogi se sportaši u pripremi strogo drže određenih rituala. U tome ih ne bi smjeli ometati." Neki treneri smatraju da apstiniranje od seksa sportaše čini agresivnijima, a time i boljima. Drugi, pak, tvrde da preagresivni sportaši nemaju osjećaj za ono što je bitno te da su time i lošiji.

Ako je za vjerovati zvijezdama poput američkog plivača Ryana Lochtea, većinu olimpijaca malo je briga za mišljenje stručnjaka. „70 do 75 stanovnika olimpijskog sela uopće se neće suzdržavati", izjavio je Lochte. Neki čak kažu kako mnogi sportaši imaju prilično razuzdan seksualni život. Kineziolog David Bishop sa sveučilišta Victoria smatra da ovo ne mora nužno smanjiti izglede za medalju: „Seks i zatim dobar san - to sasvim sigurno može imati pozitivan učinak. Naravno, ako ga sportaši u pripremama inače ne prakticiraju, onda bi trebali apstinirati."

Ljudi se razlikuju

Oba stručnjaka smatraju da je teško dati egzaktan i znanstveno utemeljen odgovor na ovo vječno pitanje. Razlog je jednostavan: nemoguće je dobiti vjerodostojne podatke jer rijetko tko navodi istinite informacije o svom seksualnom životu, kaže Bishop. U literaturi je našao ukupno četiri studije koje se bave tim pitanjem, a nijedna od njih na njega ne daje jednoznačan odgovor. Mnogo stvari ovisi o tome što sportaši sami smatraju važnim prije izlaska na borilišta, tvrdi Brown.

Neki imaju bizarne rituale, primjerice, na dan natjecanja ustaju na istu nogu na koju su ustali kada su zadnji put pobijedili, bandažiraju neki dio tijela jer su tako jednom pobijedili te to otada smatraju talismanom i sl. Brown ističe da se sportaše ne smije opterećivati tvrdnjama da je to sve besmislica, a ista je stvar sa seksom odnosno apstinencijom. Svatko to doživljava na različit način. „Kao što dugi letovi, spavanje u drugačijem krevetu i život u Olimpijskom selu na svakoga utječu drugačije", objašnjava Bishop.

Erotski roman ili partner/ica - na sportašima je da odluče kako će provesti noć prije važnog natjecanja, smatraju dvojica stručnjaka. A olimpijska zagonetka o seksu zasad će, kako se čini, i dalje ostati neriješena.

Piše: S. Astbury / C. Oelrich / M. Bašić / DW
07.08.2012. 17:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh