« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
Nekretnine

Prvo niskoenergetsko naselje u Hrvatskoj

U Odri, gradskoj četvrti u Novom Zagrebu nalazi se ‘zeleno’ naselje

Fotografija vijesti
Više o

Odra

,

niskoenergetsko naselje

Ekonaselje u Odri, gradskoj četvrti u Novom Zagrebu, još prije i nego što se počelo graditi, zainteresiralo je brojne potencijalne kupce. Riječ je o prvom niskoenergetskom naselju u Hrvatskoj  koje se sastoji od 340 stanova.

Svi stanovi opremljeni su pomno  odabranim materijalima koji zadovoljavaju najveće standarde. Velika pozornost posvećena je unutarnjem uređenju, tako da svaki stan ima: prvoklasne talijanske pločice, vrhunsku sanitariju, prvu klasu hrastova i jasenova parketa, protuprovalna vrata, videoportafon, pripremu za klimu, ugrađene instalacije za internet i još mnogo toga.

No, osim vrhunskog uređenja, to se naselje odlikuje i time što je zbog dobre izolacije potrošnja energije smanjena za gotovo 50 posto. To, naravno, znači da će i režije biti znatno manje od onih koje plaćamo stanujući u klasičnim zgradama.

Osim vrhunskog uređenja, niskoenergetsko naselje odlikuje se i time što je zbog dobre izolacije potrošnja energije smanjena za gotovo  50 posto. Posebno se ističe zeleni krov na  svakoj zgradi koji sprječava izravno zagrijavanje zatvorenih površina i zraka u okolini te usporava isparavnje kišnih voda. 

Zeleni krov na svakoj zgradi, također smanjuje potrošnju energije jer sprječava izravno zagrijavanje zatvorenih površina i zraka u okolini te usporava isparavanje kišnih voda. Tako se prostorije ljeti rashlađuju, a zimi se zadržava toplina.

Neke od prednosti zelenog krova su: povečava udio zelenih površina u stambenom okruženju, a samim time povećava koncentraciju kisika, produžuje vijek trajanja ravnog krova i do pet puta jer smanjuje raspon između najviše i najniže temperature na krovu s 80 na 20 Celzijevih stupnjeva, štiti od UV zraka, smanjuje oštećenja od oluje, tuče i vjetra. Također štiti od buke i elektromagnetskih valova, apsorbira prašinu, pelud, smog i ostale štetne tvari iz zraka. Cijena kvadrata je oko 1800 eura. 

26.02.2008. 23:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh