« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
SJ. KOREJA

Prvo desetljeće vladavine Kim Jong Una

Mladi diktator Kim Jong Un već puno desetljeće vlada Sjevernom Korejom. Uz čvrstu ruku tamo nema ni naznaka pobune. Glavna dilema za njega, kažu stručnjaci, jest koliko može popraviti gospodarsku situaciju

Neprikosnoveni vlasnik Koreje...
Neprikosnoveni vlasnik Koreje... (Arhiva)
Više o

Kim Jong-un

,

Sjeverna Koreja

Deset godina nakon  iznenadne smrti Kim Jong Ila sjevernokorejski režim pompozno slavi prethodnog vođu, ali i njegovog sina i nasljednika. Kim Jong Un već puno desetljeće diktatorski upravlja jednom od najizoliranijih zemalja svijeta.

Državne novine pune su pohvala bivšem vladaru, galerije prikazuju njegova dostignuća, ali je komemoracija iskorištena i za zaklinjanje na vjernost njegovom sinu.

„Njegov najveći izazov i nadalje će biti gospodarski oporavak i modernizacija", kaže nam Dujeon Kim, stručnjakinja za ovu regiju iz Centra za novu američku sigurnost. „Ali, vjerojatno će naći načina kako da opravda svaki eventualni neuspjeh, i buditi osjećaj odgovornosti i patriotizma u narodu."

Strelovit uspon

Kim Jong Il je, prema izvještajima, umro 17. prosinca  2011. godine zbog srčanog udara tijekom putovanja osobnim vlakom. Povorka s lijesom prošla je snijegom zametenim ulicama Pjongjanga jedanaest dana kasnije.

Sve oči su bile uprte u tada 29-godišnjeg Kima Jong Una, koji je preuzeo diktatorski tron. Promatrači su na snimcima vidjeli zbunjenog mladića, koji svakako nije očekivao da će tako mlad morati nastaviti očevim stopama.

Ali, poznavaoci Sjeverne Koreje su ostali iznenađeni kako je mladi Kim pohvatao sve konce moći. Danas ga državni mediji opisuju kao „Velikog vođu", što je titula rezervirana za njegovog djeda Kima Il Sunga, osnivača države.

Samo dvije godine nakon što je preuzeo kormilo, Kim Jong Un je naredio pogubljenje svog ujaka koji je imao bitno mjesto u aparatu moći. Pretpostavlja se da Kim stoji i iza ubojstva svog polubrata na aerodromu u Kuala Lumpuru 2017. godine.

Svijet su obišle slike Kimovih sastanaka s Donaldom Trumpom i južnokorejskim predsjednikom Munom Jae Inom.

Ali, možda i najvažnije, Kim Jong Un je do sada izbjegao sudbinu mnogih diktatora protiv kojih su organizirane pobune ili puč, da bi na kraju bili nasilno zbačeni. To Kim izbjegava čvrstom rukom i kontrolom svakog detalja života u Sjevernoj Koreji.

Izolacija ili otvaranje?

Analitičarka Dujeon Kim nam kaže da sjevernokorejski vladar „usrećuje elite koje podupiru moć obitelji Kim". „S druge strane, brutalno se nameće lojalnost ostalih, a eventualne prijetnje se eliminiraju kaznama."

Kako za DW kaže Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih odnosa sa sveučilišta u Seulu, u vrijeme blagog otopljavanja odnosa s južnim susjedom i SAD, Kim je uvidio kako ono malo blagostanja u njegovu zemlju dolazi s međunarodnom trgovinom.

„Nakon pandemije, pojačat će se dilema diktatora kako da slijedi put gospodarskog rasta dok održava političku kontrolu", kaže profesor.

Premda mu je fokus na privredi, Kim je prvi sjevernokorejski diktator koji raspolaže hidrogenskom bombom. Ona je razvijena uz misteriozne testove, a danas poznavaoci prilika procjenjuju da Pjongjang ima između 15 i 60 takvih razornih bojevih glava.

„Čak i ako Pjongjang odabere da ostane u potpunoj izolaciji dok pandemija ne popusti,Sjeverna Koreja je i ranije pokazala da je otporna, preživljavajući ogromnu glad devedesetih godina. Kina će uvijek pomagati da se ta zemlja održi iznad vode", kaže Dujeon Kim i zaključuje: „Mislim da će Kim Jong Un vladati još nekoliko desetljeća ako ga zdravlje posluži."

Piše: Julian Ryall/DW
21.12.2021. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.12.2021. 09:51
    sj koreji ce uvijek pomoći kina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh