« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

"Prvi znaci povlačenja" ruskih snaga iz Gruzije

U Abhaziji i J.Osetiji ostaje 7.600 ruskih vojnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

Abhazija

,

Južna Osetija

Ruske postrojbe su napustile selo Ganmuhuri blizu Abhazije, na sjeverozapadu Gruzije, što je "prvi znak povlačenja" ruskih snaga koje su u tu zemlju ušle 8. kolovoza, objavio je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Šota Utijašvili.

"Ruske snage su napustile selo Ganmuhuri u okrugu Zugdidi, uz administrativnu granicu s Abhazijom. To je prvi znak ruskog povlačenja iz zone razdvajanja, sukladno ugovoru od 8. rujna", kazao je.

Taj korak dolazi dan pošto se izaslanstvo EU-a predvođeno predsjedateljem EU-a Nicolasom Sarkozyjem sastalo u Moskvi s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, pri čemu se Rusija obvezala da će za mjesec dana sve svoje snage povući iz Gruzije, osim iz Južne Osetije i iz Abhazije.

Rusija se obvezala da će prvo, u roku od tjedan dana, povući pet kontrolnih točaka u blizini strateške luke Poti, na zapadu zemlje, više od dvadeset kilometara južno od Abhazije.

"Odluče li se Rusi povući s tih pet točaka, mogu otići za nekoliko sati", rekao je europski vojni izvor.

Kako navodi taj izvor, Rusi su postavili 13 "velikih kontrolnih točaka", pet kod Potija i osam na jugu Južne Osetije, s oklopnim vozilima i vojarnama. Druge točke, od ukupno 24 koliko su nabrojali Gruzijci, jesu "privremene" i "pokretne", rekao je izvor.

Dok traje premještanje njezinih postrojba, Rusija je u utorak pokazala svoju odlučnost da i dalje povlači konce u tim dvjema pobunjenim gruzijskim republikama, objavivši da je uspostavila diplomatske veze s Chinvalijem i Suhumijem, dva tjedna pošto je 26. kolovoza priznala njihovu neovisnost.

Kako navodi ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov, Rusija će u svakoj pobunjenoj pokrajini u Gruziji zadržati oko 3.800 vojnika, ili ukupno 7.600.

Ruske snage su 8. kolovoza krenule u protuofenzivu velikih razmjera, kao odgovor na gruzijsku vojnu akciju u Južnoj Osetiji, tijekom koje je Moskva u toj pokrajini, u Abhaziji i na drugim dijelovima gruzijskog teritorija rasporedila oko 28.000 svojih vojnika. (HINA)

09.09.2008. 20:54:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh