« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IVO JOSIPOVIĆ

Prvi višestranački saziv Sabora ocijenio bih peticom

"To je bio početak hrvatske državnosti i nove hrvatske povijesti", kazao je Josipović novinarima nakon svečanosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Ivo Josipović

,

Sabor

Svečanom akademijom u zagrebačkom HNK Sabor je večeras proslavio svoj dan i 20. obljetnicu konstituiranja prvog višestranačkog Sabora, a među uzvanicima su bili i predsjednici države i vlade Ivo Josipović i Jadranka Kosor, koji su se 30. svibnja 1990. prisjetili kao početka hrvatske državnosti.

Prvi višestranački saziv Sabora predsjednik bi ocijenio peticom, jer su radili u teškim okolnostima. "Naravno, bilo je i pogrešaka i krivih odluka, ali to je dio života. U svakom slučaju, Sabor je bio okosnica hrvatske demokracije i kad je bilo teško i kad je bilo lakše. Želim Saboru uspješan rad, a novim generacijama da nastave tu tradiciju", rekao je Josipović.

Zamoljena da prvi saziv Sabora usporedi sa sadašnjim, Kosor je kazala kako ne može ocjenjivati parlament kojem je odgovorna.

Prisjetila se da je početkom 90-ih radila kao radijska novinarka. "To su prelijepa sjećanja na preteška vremena, na ponos, domoljublje i na sve ono što nas je okupljalo i vodilo u nove pobjede", rekla je premijerka.

Dodala je da danas, s pozicije predsjednice vlade, razmišlja o tim vremenima i ljudima koji su tada obavljali težak posao.

"O tome razmišljam pogotovu sada, kad ja obavljam teški posao da bismo postali članovi EU. Potrebno nam je zrnce optimizma, ali to se ne može građanima narediti zakonom ili dekretom. Optimizma će biti kada ljudi budu uvjereni da se radi dosljedno", kazala je premijerka, ističući važnost borbe protiv korupcije. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 23:52:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh