« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PROSLAVA DEMOKRACIJE

Sabor obilježava 20 godina prvog višestranačkog saziva

U zagrebačkom HNK održala se svečana akademija u povodu Dana Hrvatskog saboora i 20. obljetnice konstituiranja prvog višestranačkog Sabora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Sabor

,

demokracija

Predsjednik Sabora Luka Bebić tom se prigodom prisjetio kao rođendana moderne hrvatske demokracije. "Nije moguće ostati ravnodušan u sjećanju na to dramatično i plodonosno razdoblje, koje nas je određivalo i određivat će nas u budućnosti", rekao je Bebić obraćajući se uzvanicima, među kojima su i zastupnici iz 1990., predsjednici vlada i bivši članovi Predsjedništva RH.

Među uzvanicima su bili i aktualni dužnosnici - predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor i predstavnici sudbene vlasti, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica.

Bebić je naglasio da je konstituiranje modernog hrvatskog parlamenta označilo početak stvaranja nove Hrvatske. "Polet, radost i žar koji su obuzimali nas u sabornici i sve Hrvate u Hrvatskoj i svijetu nije moguće zaboraviti. Bili smo ponosni i svjesni da postajemo dijelom duge povijesti Sabora, koji je kroz stoljeća neprekinuto čuvao hrvatsku državnost", kazao je Bebić.

Podsjetio je da je prvi višestranački Sabor od svog konstituiranja donio niz odluka koje će obilježiti budućnost Hrvatske, te da je u dramatičnim trenucima pobune Srba i otvorene agresije jugoslavenske armije donio odluku o razdruživanju sveza s drugim republikama bivše SFRJ. "Nemoguće je govoriti o hrvatskom parlamentarizmu, a ne govoriti o Domovinskom ratu i onima koji su branili i obranili Hrvatsku", rekao je Bebić, posebno spominući prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, što su okupljeni pozdravili pljeskom.

Kazao je da je Sabor do danas donio niz važnih odluka te da je posljednjih godina usmjeren prilagodbi zakonodavstva pravnoj stečevini EU, kako bi Hrvatska privela kraju pristupne pregovore i, nakon ulaska u NATO, postala i punopravnom članicom EU. "Sabor sustavno prati sve aspekte pregovaranja, a nastavit će još intenzivnije promicati parlamentarnu diplomaciju i kontakte s drugim parkamentima, jer se kroz neposredne kontakte parlametaraca lakše usklađuju različita stajališta država", rekao je Bebić.

Prvi višestranački Sabor konstituiran je 30. svibnja 1990. na osnovu rezultata prvih demokratskih višestranačkih izbora nakon Drugog svjetskog rata. Na izborima je pobijedio HDZ, koji je osvojio 205 od ukupno 351 zastupničkog mjesta. Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena osvojio je 107 zastupničkih mjesta, a Koalicija narodnog sporazuma, koja je okupljala HSLS, SDSH, HKDS i HDS te nestranačke osobe poput Savke Dabčević-Kučar i Mike Tripala, imala je 21 zastupnički mandat.

Na konstituirajućoj sjednici, za predsjednika Predsjedništva SRH izabran je dr. Franjo Tuđman, koji je konstituiranje prvog višestranačkog Sabora nazvao prvim korakom na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 22:40:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh