« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
VELIČINE JUPITERA

Prvi put otkriven planet izvan naše galaksije

Planet HIP 13044 rođen je u drugoj galaksiji i kruži oko zvijezde koja je privučena našoj galaksiji prije šest do devet milijardi godina

Prvi put otkriven planet izvan naše galaksije
Prvi put otkriven planet izvan naše galaksije (Wikipedia)
Više o

astronomija

,

planet

,

novi planet

,

galaksija

,

HIP 13044

Astronomi su otkrili prvi planet koji se nalazi izvan naše galaksije. Planet je nazvan HIP 13044 i udaljen je od Zemlje 2.000 svjetlosnih godina. Veličine je Jupitera i kruži oko zvijezde koja je privučena našoj galaksiji, Mliječnom putu, prije šest do devet milijardi godina. Dakle, planet je rođen u drugoj galaksiji i tek tada postao dio naše.

HIP 13044 kruži oko zvijezde (sunca) koja pripada grupi zvijezda nazvane "Helmi stream" za koje se zna da su nekada pripadale udaljenoj patuljastoj galaksiji.

>> Otkriven vodeni planet udaljen samo 40 svjetlosnih godina

Zvijezda oko koje kruži je možda ''progutala'' svoje unutrašnje planete kako se širila, a planet HIP 13044 je jedan od malo poznatih koji su preživjeli masivnu ekspanziju zvijezde domaćina.

Dr. Rainer Klement s Instituta Max Planck u njemačkom Heidelbergu kaže da je otkriće vrlo uzbudljivo jer je po prvi put otkriven planetarni sustav zvjezdanog toka izvangalaktičkog porijekla.

19.11.2010. 19:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh