« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
POČETAK NOVOG DOBA?

Prvi privatni svemirski brod u letu do ISS-a

Letjelica Dragon bit će prvi privatni svemirski brod koji će posjetiti ISS, istraživački laboratorij vrijedan 100 milijardi dolara u posjedu SAD-a, Rusije, Europe, Japana i Kanade

Fotografija vijesti
Više o

let u svemir

,

istraživanje svemira

,

ISS

,

Međunarodna svemirska stanica

Probni let svemirskog broda tvrtke SpaceX prema ISS-u održat će se 30. travnja, nakon što je NASA konačno dala zeleno svjetlo za ovaj projekt, prenosi Hina.

Letjelica Dragon bit će prvi privatni svemirski brod koji će posjetiti ISS, istraživački laboratorij vrijedan 100 milijardi dolara u posjedu SAD-a, Rusije, Europe, Japana i Kanade. ISS se nalazi u orbiti na oko 384 kilometra iznad Zemlje.

Kada je u pitanju opskrba ISS-a, NASA sada računa i na privatne tvrtke, poput Space X-a i Orbital Sciences Corp., čiji ugovori o opskrbi ISS-a vrijede 2,8 milijardi dolara.

Do sada je NASA u raketoplane i teretne kapsule SpaceX-a uložila 391 milijun dolara, a ostalih 700 milijuna uložili su tvrtka i ulagači, kazao je osnivač tvrtke i izvršni direktor Elon Musk.

NASA u budućnosti planira koristiti raketu Falcon 9 i letjelice Dragon za slanje astronauta na ISS.

"Ovo je probni let i možda nećemo stići do ISS-a....imamo velike šanse, ali je važno priznati da puno toga može krenuti po zlu", rekao je Musk.

Letjelica će ponijeti 521 kilogram hrane i opreme koja nije hitna, a trebala bi na Zemlju vratiti 660 kilograma tereta, mnogo više od ruske letjelice Sojuza.

SAD želi prekinuti monopol Rusije kada je u pitanju prijevoz posade na ISS. Troškovi prijevoza samo jedne osobe iznose više od 60 milijuna dolara.

17.04.2012. 14:24:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh