« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DIP

Rezultati u ponoć - Kukuriku 78 mandata, HDZ 45 + 3

Izlazne ankete su, kao i uvijek, pomazile Kukuriku koaliciju, no situacija se promijenila s prvim rezultatima DIP-a

Pobjednička četvorka na pozornici
Više o

HDZ

,

DIP

,

neslužbeni rezultati izbora

,

Kukuriku koalicija

,

mandati

Pokazalo se da su izlazne ankete, prema dobrom starom običaju, manje naklonjene HDZ-u. Naime, prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, nakon 56% obrađenih glasačkih mjesta rezultati su sljedeći:

Kukuriku koalicija 78
HDZ 48 + 3 iz dijaspore
Laburisti
6
HDSSB 6
Grubišić 1
HSS 2

HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić/HČSP 1
Ladonja 1

Po broju zastupnika HDZ je pobijedio u samo jednoj izbornoj jedinici, a to je 9., Kalmetina i Milinvićeva - Lika i Zadar.

U 5. i 10. (Slavonski Brod i Splitsko-Dalmatinska) HDZ ima postotno više od SDP-a, ali ima jednak broj zastupnika. U svim ostalima, osim u dijaspori u kojoj je odaziv na izbore bio katastrofalan,   trijumfirala je Kukuriku koalicija.  

Od ostalih stranaka, HSLS stalno balansira na rubu jednog mandata, Laburisti su također na granici prema sedmom, neizvjesno je u X izbornoj jedinici gdje don Ivan Grubišić čas ima jednog, čas dva zastupnika, a na pragu je osvajanja i trećeg mandata, u IX izbornoj jedinici.

HSS je izgubio gotovo svaku šansu za prolaz u VI izbornoj jedinici, gdje je perjanica konzervativne opcije Marijana Petir zaostala čak i za HSLS-om, a najveći luzer izbora je definitivno Milan Bandić, koji osobno poznaje sve ljude u četiri izborne jedinice koji su mu dali glas.

04.12.2011. 21:08:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh